31 oktober, 2014

Öppet brev till Christer Fällman, Corren

Av JanneHbom

corren_141031_1500

[2014-10-31] Jag läser ofta med stor behållning Christer Fällman i Corren. Hans recensioner och anmälningar inom konstvärlden är intressanta, initierade och gör mig ofta mer nyfiken.  Men lika kompetent som han verkar inom sitt skrå, lika undermålig vekar han vara som geograf.

Ni kan tro att jag satte morgonkaffet i fel lunga denna morgon när jag läste den för övrigt intressanta recensionen av Jan Davidsson utställning av oljemålningar i serien Stafett nr 26 på Östergötlands museum. Där bara helt plötsligt på en rad i den senare delen av texten konstaterar Fällman att den geniale och säregne konstnären bor i Mjölbytrakten. I Mjölbytrakten?

Hostande kaffe känner jag hur tårarna tränger fram och oförrätten gör sig påmind i forma av dunkande tinningar. I Mjölbytrakten? Maxpuls och jag håller mig hårt i köksbordskanten. I Mjölbytrakten? Hade vi varit länder, jag och Fällman, hade jag omedelbart kallat hem min Ambassadör för konsultation.  Hade vi varit affärskompanjoner hade jag lusläst vårt kompanjonsavtal för att hitta en en klausul, eller passus, som jag kunde åberopa för att utan dröjsmål upplösa våra förbindelser.

Jag läser texten än en gång. Kanske läste jag fel. Kanske spelar min nyligen mornade hjärna mig ett spratt. Men icke – i Mjölbytrakten! Det står där och nu återfinner jag det dessutom på ytterligare ett ställe i texten. Hyperventilerar samtidigt som trycksvärtan piskar mig i ansiktet.

Bäste Christer Fällman. Mjölbytrakten? Mjölbytrakten! Nej! Jan Davidsson både bor och verkar i hjärtat av Ekeby i BOXHOLMs kommun. Detta Ekeby som inte kan beskrivas på ett mer ödmjukt sätt än – Kulturens vagga i Östergötland.

Jag har lugnat mig nu. De första känslostormarna har lagt sig. Hostan avtagit. Koppen har fyllts med påtår och försoningens tid närmar sig. Bäste Christer, härmed bjuder jag dig hit till Ekeby för att ta del av allt det vi har. Det skulle kunna bli ett möte med kreativa keramiker, djärva dirigenter, kunniga korgmakare, spännande skulptörer, magiska musiker, sanna skriftställare, poetiska poeter, bildade bildkonstnärer och mycket mycket mer. Eller bara en stunds fika. Här i kulturens vagga i Ekeby i Boxholm. En alldeles egen trakt. Varmt välkommen Christer.