11 januari, 2019

Ventiler och modernism

Av JanneHbom

Irene Rice Pereira, var en amerikansk konstnär men också poet och filosof som spelade en betydande roll när den amerikanska modernismen växte fram. Hon målade framförallt abstrakt men utforskade inom den genren allt från geometrisk abstraktion till mer ren lyrisk abstraktion.

Under 1932 började Pereira måla en serie målningar av fartygsventiler utifrån två skisser som hon förmodligen gjorde året innan under en resa med linjefartyget S.S. Pennland. Hon fascinerades av formerna på fartygets ventiler och deras struktur i förhållande till övriga dela av fartyget. Utifrån det skapade hon stillebenen, eller som hon valde att kalla det, komposit.

I hennes oljemålning Boat Composite från just 1932 flyter bokstavligen modernismen samman med 1500-talets ’stilla liv’. Enormt konkret för en konstnär som anses vara framförallt abstrakt. Det jag förundras över är dock varför hon lämnat innanmätet i ventilen i målningens centrum så skissartad i sitt uttryck. Det måste finnas en menig med det. Det är ju just där som betraktarens blick först fastnar när denne beskådar målningen.

Boat Composite finns att betrakta på Whitney Museum of American Art i New York, USA.

Irene Rice Pereira avled den 11 januari 1971. Hon blev 68 år.