10 januari, 2019

Ett glas med Joyces?

Av JanneHbom

In Davy’s parlour snug: Self portrait with Davy Byrnes and Martin Murphy är en helt underbar oljemålning på pannå. Och den är underbar på flera sätt:

Davy Byrne’s pub på Duke Street i Dublin blev världsberömd i och med att romanfiguren i Odysseus / Ulysses, Leopold Bloom, stannar till där på sin vandring genom Dublin. Leopold beställer en macka med gorgonzola och sköljde ned ost och bröd med ett glas bourgogne. Och längst till vänster sitter här nu kanske författaren själv, James Joyces, i egen hög person. Med kanske ett glas vitt från just bourgogne framför sig.

Jag gillar skarp den rutiga duken, den irländska flaggan på rockslaget och inte minst det halvt urdruckna ölglaset med Guinness.

Tavlan är målad av Harry Kermoff, en irländsk målare, född den 10 januari 1900, faktiskt i London, dessutom son till spansk/judiska föräldrar. Han förblev ungkarl hela sitt liv och utanför sin bostad i Dublin, där han bodde tillsammans med sina två ogifta systrar, satt en skylt med texten  … Descendants of the Abravanels… (… Abrahams efterkommande …).

Harry Kermoff följer ett klassiskt konstnärsöde, en konstnär som mer eller mindre hankar sig fram under hela sitt liv och väldigt sent får ett erkännande för sin unicitet och kvalitet. Han anses idag vara en av förgrundsfigurerna inom den irländska modernismen.