9 januari, 2019

Barnen på Återvändsgränd

Av JanneHbom

Eve Garnett föddes den 9 januari 1900. Hon utbildade sig bland annat på Royal Academy of Arts i London.

Eve Garnett fick som illustratör i slutet på 20-talet i uppdrag att illustrera boken The London Child. Under arbetet fick hon insyn i hur det såg ut i de fattigare kvarteren av London. Detta påverakde henne starkt. För att försöka påvisa orättvisorna och för att försöka påverka började hon arbetet med en barnbok The family from One End Street” (Barnen på Återvändsgränd). Den var helt nydanande och stötte på patrull och det skulle ta ända till 1936 innan någon vågade ge ute den. Den belönades året därpå med The Carnegie Medal in Literature – en brittisk utmärkelse som tilldelas den bästa boken skriven för barn och unga vuxna läsare.

Man måste säga att Eve Garnet är duktig på sitt hantverk som illustratör, men inte helt unik i sitt uttryckssätt. Däremot ska hon för alltid bli ihågkommen som en nydanare av barn- och ungdomslitteratur och där spelade hennes illustrationer en helt avgörande roll.

Eve Garnett var förutom författare och illustratör också lite av en äventyrare och hon ska bland annat ha korsat norra polcirkeln 16 gånger. Eve Garnett blev 91 år. #enbildkonstnärperdaghållerdoktornborta #konst #konstpaus