3 september, 2015

Torsdag. Tranorna trumpetar

Av JanneHbom

tranmorgon_1000x450

Torsdag. Morgonens dimslöjor har bäddat in hela Linnefors i gråvit bomull, eller kanske rent av sockervadd. Det är till och med lite tystare än vanligt när jag stegar upp till brevlådan för att hämta in morgontidningarna. Natten blev en av de där som inte bjöd på så mycket sömn men desto mer tankar.

Träffade en vän och gammal arbetskamrat igår. Ibland skapar möten positiv energi och ny kraft. Just så skedde igår.

I Motala stjäl de energi av varandra just nu. Livsmedelshandlar-vd sågar både kommunala tjänstemän och centrumutvecklare. Kommunala tjänstemän slår hårdnackat och oförstående tillbaka och centrumutvecklare pratar om pajkastning. Alla borde besinna sig och inse att: Att det är mycket enklare att bygga städer om man hjälps åt.

MP fick en halvsida i bladet också. Att de inte tycker om gruvor vet alla. Men nu fick de säga det igen. Dessutom känner de till forskare som vet att 80% av alla jobb inom gruvnäringen kommer att försvinna. Analogt med detta kan ju gruvnäringen alltså inte vara en näring. I varje fall inte om Miljöparitet får bestämma. Och de får de ju. På Gotland stoppade Romson kalkbrytningen och skickar istället in 100 miljoner skattekronor som kompensation. Kommer MP nu att strö pengar över Norra Kärr också?

Jag känner en redaktör som nu kanske måste revidera sin skepsis inför Svartå Strand. Det kommunala bostadsbolagets nye vd Torbjörn Olsson aviserar byggstart 2016 och inflyttning 2017 för 50 hyresrätter. Tänka sig att det går att bygga hyresrätter. Det som man allt som oftast hör är fullkomligt ekonomisk omöjligt. Det är bara att gratulera Mjölby som fått Torbjörn med i laget. En driven och duktig företagsledare som kommer att betyda mycket både för bolaget och kommunen. Tyvärr så tappade Boxholm honom för ett antal år sedan – det verkar rent av vara en trend – med start i år är ju succén MÅNDAGSKVÄLLAR I BOXHOLMSPARKEN flyttad till Eklidens festplats i Mjölby kommun. Vi kanske behöver en potatis i rondellen vid Konsum för att öka vår attraktionskraft?

Dimman lättar och ett av de höstligaste ljuden jag kan tänka mig bryter tystnaden. Tranorna trumpetar, tiden är inne, vår resa har börjat.