2 september, 2015

Kineser kan ju ingenting… (kolla in filmen)

Av JanneHbom

rallare_1000x450

Att bygga järnväg är kanske den svåraste, mest komplexa, kostsamma och tidskrävande en människa kan företa sig. Då kan ju var och en förstå att bygga järnväg för snabbtåg där tågseten skulle rusa fram i så ofattbara höga hastigheter som till och med 300 kilometer i timmen är egentligen i det närmaste omöjligt. Och om inte omöjligt åtminstone så sanslöst dyrt att varje politiker och beslutsfattare med om så ens bara en enda gnutta förstånd borde sky järnvägsbyggande som pesten.

I varje fall om man får tro experterna på Trafikverket.

Och i åratal har politiker och beslutsfattare lyssnat på ”experterna” från Trafikverket och det har varit en mycket lyckosam strategi för att hindra svenska reella heltäckande infrastruktursatsningar på snabbtåg.

Därför är det ett friskhetstecken när Kineser dundrar in på banan och meddelar, ”i hemlig offert”, att de inte bara kan ordna en bit Ostlänk utan bygga hela det svenska höghastighetnätet och det dessutom på bara fem år. Trafikverket behöver tio år för planläggning och sedan minst tio års byggtid. Kineserna har dessutom mage att göra det MINST 25 miljarder billigare.

HA HA HAA, va? Kineser kan ju ingenting, frustar de svenska experterna. Titta på oss, vi har byggt järnväg i över hundra år och vi uppfann ATC’n – det automatiska tågstoppet som revolutionerade singalsäkerheten på järnvägen.

Visst har vi en järnvägstradition i Sverige. Problemet är kanske att vi i Sverige bygger på samma sätt idag som för hundra år sedan och vad gäller det automatiska tågstoppet så har det med dagens eftersatta underhåll fått en helt annan innebörd.

Ett som är säkert är att kineserna kan en hel del. Jag åkte med snabbtåget från Peking till hamnstaden Tianjin. En sträcka på knappt 15 mil. Det tog 27 minuter. Det var som att sitta i en skön soffa i vardagsrummet. Lugnt och mjukt. En soffa som for fram i 300 kilometer i timmen. Det ska jämföras med de svenska ”snabbtågen” som gör en åksjuk redan vid 120 kilometer i timmen.

Kan det verkligen vara så bekvämt och mjukt som en soffa. Se själv. Kolla in hur den svenska tiokronan åker snabbtåg i Kina – på högkant.