24 januari, 2019

Stilig, fattig, stolt och drogad

Av JanneHbom

Lungsäcksinflammation, tyfus, lungkomplikationer, njurinflammation, tuberkulös meningit. Sjukdom slog tidigt följe med Amedeo Modigliani.

Redan vid 11 års ålder drabbades han av ohälsa, som sedan skulle följas av en till synes osinlig räcka av sjukdomar.

Modigliani föddes 1884 i Livorno i Italien. Under konvalescensen började han måla. Efter studier vid konstakademierna i både Venedig och Florens anlände han till Paris 22 år gammal. Där hamnade han mitt i ett konstnärligt smörgåsbord. Ett uppdukat bord som han valde fritt och djärvt ifrån. Han anslöt sig inte till någon speciell grupp eller riktning men i hans måleri glimtar ibland en Cézanne förbi, då och då med kanske Toulouse-Lautrec, Matisse eller Picasso. I Paris möter han också den totala passionen. Hon heter Jeanne Hébuterne, en konststudent som blir kvinnan i hans korta liv. Och tyvärr hennes ännu kortare liv.

Det finns många verk av Modigliani värda se. Men här väljer jag en olja på duk som både visar på hans expressionistiska förmåga samtidigt som den är ett gott exempel på hans orädsla, eller mod som i Modigliani, som konstnär. A suffering nude en olja på duk som är lika plågsam att betrakta som den är verklig och obeveklig.

Mytbildningen runt Amedeo Modigliani är omfattande och det är ibland svårt att veta vad som tillhör verklighet och vad som är lögn och förbannad dikt. Konstnären, excentrikern som var stilig, fattig, stolt och drogad eller berusad – skapades av hans författarvänner, särskilt efter hans bortgång vid 35 års ålder. Men ett är säkert, hans missbruk accelererade de sista åren och den 24 januari 1920 avled han på ett sjukhus i Paris. Tre korta år fick de tillsammans Amedeo och hans älskade Jeanne. Två dagar senare ändar Jeanne sitt liv genom att kasta sig ut från ett fönster på sjätte våningen. Och i samma stund som hennes kropp möter den hårda gatan dör också deras ofödda barn. Jeanne var gravid i nionde månaden med det som skulle blivit parets andra barn. Tre döda på två dagar. Sorgligt och tragiskt.

A suffering nude är i privat ägo.

#enbildkonstnärperdaghållerdoktornborta #konst #konstpaus