23 januari, 2019

En av de riktigt stora

Av JanneHbom

Förlöjligad och indragen i diverse kontroverser. Men likväl blev han en inspirationskälla och en föråkare för den franska impressionismen. Och även idag påverkar han konstnärer över hela världen.

Den 23 januari 1832 föddes Édouard Manet. I ett burget hem i Paris, fadern domare och modern av kunglig börd. Tidigt visste Manet att han ville bli konstnär och ivrigt påhejad av en släkting blev det också verklighet. Men det kunde ha slutat illa, fadern, domaren, tvingad Manet att segla till Rio de Janeiro för att på så sätt skaffa sig tillräckliga meriter för att söka in till flottan. Tyvärr, till faderns stora besvikelse, räckte inte seglatsen och Manet kuggades vid intagningsproven. En besviken domare gav efter för sin sons konstnärsdrömmar och Manet började sin skolning under ledning av Thomas Couture, en konstlärare och dessutom en skicklig porträtt- och historiemålare.

Édouard Manet debuterade på Parissalongen 1859. Två år senare på samma salong fick Manet hedersomnämnande för målningen Spansk gitarrspelare, ett porträtt av en vänsterhänt gitarrspelande sångare. Skickligt genomförd, men oss emellan, lite tråkig. Det hade kunnat stannat där. Bara ytterligare en driven konstnär som försvinner in i historiens glömska. Men Manet, och hans samtid ville annat. Hans mest kända verk Frukost i det gröna blev en fullständig chock för det franska kostetablissemanget. Inte bara innehöll den två kvinnorna nakna respektive lättklädda. Utan de var dessutom tillsammans med två fullt påklädda män på pick-nick i en skogsglänta. Det fanns tydligen bara en typ av kvinnor som kunde bete sig på det sättet. Och att avbilda kvinnliga gestalter som var eller föreställde prostituerade uppfattades som ytterst stötande av den borgerliga publiken.

Jag skulle kunna berätta hur mycket som helst om Édouard Manet. En konstnär som fortsätter att inspirera konstnärer än i dag. Ta bara hans sista mästerverk Un bar aux Folies Bergèresom fortsätter att överraska än i våra dagar. Den målades bara ett år innan Manet’s död 1883. En nattklubbsinteriör som på något sätt innehåller allt. Den är realistisk samtidigt som den inte är den. Spegelbildens perspektiv stämmer till exempel helt enkelt inte. Målningen är övermättad med detaljer. Vems är de gröna fötterna i det över vänstra hörnet? Överallt finns det historier att berätta och frågor som måste besvaras.

Un bar aux Folies Bergère finns på Courtauld-Galleriet på the Strand i London. Jag såg själv tavlan senast 2016. Men du får ge dig till tåls om du vill se den. Galleriet är sedan september 2018 stängt i åtminstone två år för en omfattande renovering i sexhudramiljonerkronorsklassen. Men den som väntar på något gott…

#enbildkonstnärperdaghållerdoktornborta #konst #konstpaus