25 januari, 2019

Flin(c)k med penseln

Av JanneHbom

Govert Flinck var en av Rembrandts elever och så till den milda grad receptiv att han målade nästan exakt som mästaren själv. Så exakt och lika att samlare köpte verk som de ansåg var resultat av Rembrandts pensel men som senare visat sig vara målade av Govert Flinck.

Govert Flinck föddes 25 januari 1615 i Kleve som då var en provins av Kurfurstendömet Brandenburg och blev med tiden en mycket uppskattad porträttmålare. De stora framgångarna kom faktiskt efter att han avsvor sig Rembrandts sått att behandla ljusdunklet till fördel för den ljusa, mer eleganta stilen. Mer stringent, med påtaglig saklighet och säkerhet i teckningen och annan glans och must i färgen. Det sägs att det som inspirerade Flinck att byta manér var Anthonis van Dyck’s bildvärd.

http://www.metmuseum.org/art/collection/search/436309

Bearded Man with a Velvet Cap en olja på pannå från 1645 är ett utsökt exempel på Flincks skicklighet som porträttmålare. En skäggig man i basker tittar tillbaka på betraktaren. En närvaro och en blick, ett fårat ansikte som in i minsta detalj har mejslats fram. Mer äkta och osminkat än många av dagens fotografier. Ett konstverk som skapar både ett möte och en möjlighet till att både studera teknik och samtidigt låta tankarna vandra. Vem är mannen? Vad tänker han på? Vad händer sedan?

Bearded Man with a Velvet Cap finns att beskåda på Metropolitan Museum of Art (Fifth avenue) i New York.

#enbildkonstnärperdaghållerdoktornborta #konst #konstpaus