26 januari, 2019

Slicka på konsten

Av JanneHbom

Kan ett frimärke vara konstverk? Helt otvivelaktigt är svaret JA.

Svenolov Ehrén föddes den 25 januari 1927 i Stockholm. Ehrén fick sin utbildning vid bland annat Konsthögskolan i Stockholm. Han var en svensk grafiker, målare, scenograf och illustratör – och inte minst frimärkskonstnär (konstigt ord). Totalt skapade Ehrén 69 frimärken. Dessutom producerade han mer än 900 bokomslag.

Jan Myrdal som var personlig vän med Ehrén i över 60 år beskrev på ett tydligt sätt hur Ehrén i sitt konstnärsskap vilade tryggt i den xylografiska traditionen: ”Han visste att ingen fotografisk återgivning kan nå upp till den detaljrikedom, reliefverkan och exakta – nästan öververkliga – realism en kunnig konstnär förmår åstadkomma. För att nå fram till detta hade Svenolov Ehrén studerat hur artonhundratalets hantverkskunniga xylografer arbetade med sina reportagebilder för dåtidens illustrerade press. De skar direkt i den tvärställda trästocken. De fick fram ljus och skugga genom att arbeta med linjen och få den att svälla och smalna av.

Ehrén var också en mycket skicklig och det sägs snabb tecknare. I litografin Katarinahissen från 1991 får vi alla ta del av Ehréns skicklighet. Litografi är en tryckmetod där en teckning i oljekrita på porös kalksten, litoplåt eller litofilm överförs till papper. Katarinahissen trycktes i en serie av 330 ark.

För mig är Katarinahissen en melankolisk bild över Stockholm som följer en proletär tradition både i formspråk, konturer och färgsättning. Kvällen börjar bli sen men trafiken vill ändå inte ta slut. Ett ständigt flöde. Jag undrar dessutom var paret som precis klivit av bussen är på väg. Eller varför kvinnan som skyndar mot Gamla stan har så bråttom.

#enbildkonstnärperdaghållerdoktornborta #konst #konstpaus