7 juli, 2013

Snorkfröken med lattjolajbanlådan i #Mumindalen

Av JanneHbom

 

[#Mumindalen 2013-07-06] Det är näst sista dagen under #Mumindalsveckan och Snorkfröken klampar upp på scenen. Snorkfröken är partiledare för ett av världens minsta partier, Mittenpartiet. Men, Snorkfröken har under sin relativt korta tid försökt att dra hela paritet ur mittenfåran lite mera högerut. Hittills har det väl gått så där men Snorkfröken är envis, det kommer hon i varje fall påstå gång på gång i sitt tal.

När Snorkförken stormar upp på scen har hon också med sig sin Lattjolajbanslåda. Hon håller den hårt i höger(!)handen. Ur den lådan har hon tänkt dra fram spännande djur och andra saker för att vi som lyssnar riktigt ska förstå vad hon menar. Eller snarare lite som skjutjärnsjuristerna i de amerikanska teve-serierna, ni vet: ”I bring to the court exhibit 1…” ungefär jag framvisar här bevismaterial 1… För Snorkfröken är inte bara ganska ny som partiledare hon är också ganska nybakad jurist och vill ju gärna använda sig av alla de trix som hon lärt sig i domstolsskolan.

Snorkfröken började sitt tal med att räkna upp alla färger som hon kan. Det var svart, vit, blå, röd och grön. Hennes favorit var grön. Sedan sa hon att de i Mittenparitet gillade djur och sedan slaktade hon en ko och sköt ett gäng vargar. Lite så där från höften faktiskt. Nu var det dags för Lattjolajbanslådan för första gången. Snorkfröken gick ner på knä, lättade lite på locket och ett herrans ljud steg mot menigheten. Snorkfröken stängde snabbt lådan och viskade på bredaste småländska: ”Kan ni tya er lite” och så öppnade hon locket igen. Det var knäpptyst i hela #Mumindalen. Så när som på ett litet barn som skrek smärtsamt efter att det lilla knyttet blivit utfodrad med barnmat som till 80-90 procent innehöll sådant som skapar magont; massor av konserveringsmedel och andra mer vardagliga gifter som till exempel Bisfenol A.

Nu var det ju just en barnmatsburk som Snorkfröken hade tänkt ta fram ur sin låda. Men när nu det inhyrda spädbarnet på femte raden förstört överraskningseffekten genom att skrika ut sina smärtor lite för tidigt valde Snorkfröken att i stället plocka fram en bröllopstårta. Det var den vackraste tårta man någonsin sett i #Mumindalen i flera våningar, vit som snö och med ett genusneutralt brudpar ståtande i toppen. Hela publiken suckade trånande av förtjusning. Det var ett riktigt Hallelujah-moment som endast bröts av att Snorkfröken meddelade att bröllopstårtan symboliserade att Mittenpartiet ville inför en giftfri vecka.  En vecka då ingen får gifta sig. Snorkfröken menade på att fler borde prova på sambolivet (gärna på landsbygden i en stuga utan vare sig bredband, kollektivtrafik eller elektricitet) innan de bestämde sig för att eventuellt legalisera sina förehavanden antigen i kyrkan eller i centralortens kommunhus.

Och så här fortsatte kvällen, med att Snorkfröken plockade fram pryl efter pryl ur sin låda. Pratade i aforismer runt varje sak, fick ingen applåd. Plockade fram ytterligare en pryl, uttalade en aforism och tog emot ytterligare tysta applåder. En kaktus var det sista som kom fram ur lådan och sedan var det hela slut. Snorkfröken är absolut aforismernas okrönte drottning. Följande blev nog ändå publikens favorit under kvällen: ”En svensk herrekipering sitter i magen och hjärtat på den som simmar från Alcatraz för att grilla korv tillsammans med en elefant i rummet utan kompass på en yta mindre än Öland och allt samlat i Göran Perssons gamla skokartong”.

Kvällen i #Mumindalen avslutades med att Mittenpartiets partiledare lät meddela att i och med att hon nu är gift (dock inte under den giftfria veckan) från och med nu kommer att be att få tituleras fru Snorkfröken men allra helst Snorkfrun.