22 februari, 2017

Snö och spionen som kom in från kylan

Av JanneHbom

Snö. Vinterns vita gör ett nytt försök. Men vintern vittrar. Snart nog är det över för den här gången. Det är snart över för Kalle Moraeus också. Som programledare för ”Så ska det låta”. Det har svt bestämt som byter ut spelmannen mot en sångfågel. Här i Linnefors minns vi tillbaka till den tid då Peter Settman var programledare för underhållningsprogrammet. Malan var upp över öronen förtjust i Settman och hon log och tindrade var gång han dök upp i rutan. Vi andra tittade mer på Malans glittrande ögon och breda leende än vi följde själva programmet. Det var lördagsunderhållning i den högre klassen.

Nordkoreansk halvbror giftmördas på gammalt hederligt spionvis. Verkligheten överträffar alltid dikten. Inte ens självaste John le Carré skulle kunna fått till den historia som nu rullas upp och som pekar hela vägen upp till den nordkoreanska tyrannens taburett. Spioner, agenter och lönnmördare.

Det får mig att minnas när jag som liten grabb jobbade ihop pengar och köpte mig en klassisk agentväska med både inbyggd pistol och lönnfack. Dyr och läcker skulle den utgöra stommen i den detektiv-  spion- och agentbyrå jag ämnade öppna. Väskan kompletterades med ett par agentglasögon beställda från Hobbex. Det var enligt den måleriska texten i katalogen ett par unika glasögon som gjorde att dess bärare kunde se bakåt. Med andra ord en oumbärlig accessoar för varje spion, deckare eller agent som ville nå toppen. Döm om min besvikelse när brillorna anlände och det visade sig att själva bakåtseendet möjliggjordes genom att en spegel, modell större, var fastlimmad på bågens ena sida. Spegeln inte bara skymde sikten framåt, dess apparition gjorde diskretion absolut omöjlig.

Om det var glasögonen i sig eller brist på uppdrag låter jag vara osagt men verksamheten fick aldrig riktigt luft under vingarna. Agentdrömmarna falnade. Jag blev ingen deckare. Jag blev bara spionen som gav upp. Synd, för idag när jag hämtat morgontidningarna i snögloppen och stängt ytterdörren efter mig hade jag kunnat titulera mig – Spionen som kom in från kylan.