3 maj, 2014

Ryssland är ett rövhål

Av JanneHbom

karlsson_600

[LINNEFORS 2014-05-03] ”Oönskade relationer mellan barn och föräldrar.” Så beskriver det ryska utbildningsdepartementet Astrid Lindgrens ”Karlsson på taket” och funderar på att helt sonika förbjuda den och annan utländsk barnlitteratur som strider mot ryska värderingar.

Ryska värderingar? Ursäkta men Ryssland är ett rövhål. Ett patetiskt försök till skendemokrati som styrs av en envåldshärskare vars främsta intresse verkar vara att sätta skräck i andra och låta sig fotograferas med bar överkropp för att vi ska imponeras av hans gäddhäng och slappa bröstkorg. Putin är old school, en välutbildad KGB-agent som vet att med tyranneri, terror och svammel om yttre fienden kan man hålla ett helt folk i schack. Drömmen om gamla Sovjetunionen reinkarnerat i ett storryssland lever sitt eget liv i huvudet på den despoten.

Men moder Ryssland är i själv verket på randen till totalt kaos. Trots att miljard efter miljard pumpas in i den egna landets krigsindustri är verkningsgraden så låg på varje satsad rubel att det knappt räcker till ett attackkrig mot de forna unionsmedlemmarna. I en av världens mest korrupta stater har pengarna tydligen fortfarande svårt att nå sina tilltänkta mål. Helt i linje med detta är man också världsledande på bedrägerier över Internet. En ren och skär industri som sägs omsätta mer än den ryska turistindustrin.

Men det är klart vem vill turista i ett land där man inte ens kan lita på polisen och alltid måste vara beredd på att muta sig ur uppkomna situationer. Rysslands huvudstad, Moskva är dessutom världens dyraste stad att övernatta i. Men har du en cykel och en aktiv dödslängtan då ska du absolut åka dit. Att cykla i Moskva är verkligen livsfarligt. Men det har sina förklaringar. I Ryssland är starksprit i det närmaste en folkrörelse. Alkoholen ligger bakom 60 procent av mäns för tidiga död. Och i Putins Ryssland dör männen tidigt. Medellivslängden för just män är 59 år. Samma medellivslängd som vi hade i Sverige för nästan 90 år sedan i slutet av 1920-talet.

Ett annat effektivt sätt att gå en förtidig död till mötes i Putins Ryssland är att bli journalist. Sedan den gamle kommunisten tillträdde som premiärminister för första gången i slutet av 90-talet har situationen avsevärt försämrats för landets journalister. Försvinnanden, misshandel och mord av journalister är allt annat än ovanligt i dagens Ryssland

Ni ser, ett rövhål, dessutom ett rövhål med utpräglad homofobi, vilket kanske i sig till viss del som uttryck är paradoxalt. Också ett land som förföljer sina egna minoriteter. Som invaderar grannländer när det passar. Som idkar internationell utpressning genom att till exempel strypa gasleveranser. Som obstruerar internationella samfund och därmed bär direkt ansvar för att tiotusentals människor dör i Syrien. Som krigshetsar och är just nu det största hotet mot världsfreden.

När den ryska staten nu attackerar Karlsson på taket och därmed Astrid Lindgren, sagotanten och den enskilda kvinna som kanske tydligast givit ansikte för vänlighet, omtanke och empati och vars sagor inte minst under Sovjettiden gav en smula hopp och skänkte en stunds flykt in i fantasin till många ryska barn är det tyvärr bara ännu ett uttryck för en stat på väg mot ett totalt mörker. Ett av vår tids farligaste mörker. Absolut en en världslig sak.

Blogg100 
#Blogg100 är en utmaning som går ut på att blogga varje dag, 100 dagar i rad.
Här kan du läsa mer om utmaningen Det här var blogginlägg 64 av 100.