6 april, 2015

Potatis, kardemumma och bordsvatten

Av JanneHbom

blodapelsinmane

Potatisåkrarna mellan Slomarp och Ullekalv lyste raka och prydliga när vi passerade på väg till Motala igår. Tidigt, tänkte jag men inser att jag egentligen inte har någon aning om vad som ät tidigt och sent i kartoffelbranschen. Och är det någonstans i världen som de borde ha full koll på det så är väl det i Mjölby. Kommunen med världens största rondellpotatis.

King Edward som rondellpotatis. Släng dig i väggen Wilks. Potatissorten dök upp på marknaden 1902 och fick sitt namn för att hedra Kung Edward VII av Storbritannien som kröntes till kung samma år. Märkligt att inte det engelska kungahuset utfärdat en motsvarighet till fatwa eller banbulla mot Näringslivschefen i Mjölby som anses vara moder till detta knöleri.

Jag trodde de bara drog kniv i Eskilstuna men i natt har det tydligen skjutits där också. Ändå är Eskilstunabon tryggare än till exempel Tranåsbon. I varje fall enligt SCB’s medborgarundersökningar. Vapen i alla dess former är ett otyg. Vare sig det ingår som en  hemlig del i ett samarbetsavtal med en oljestat eller en medeltida pil av trä.

Rickard Lejonhjärta får en sådan pil i sig. Förvisso var den ju inte medeltida då utan nutida, då. Han får kallbrand och dör.

Kardemumma i kaffet igen. Har varit renons på kryddan  ett tag. Men nu är ordningen återställt. Tack och lov. Vet egentligen inte hur länge jag jag använt kardemumma i kaffet men tydligen tillräckligt länge för att att det smakmässigt blir ett kärt återseende.

Borde börja läsa nästa bok till bokcirkeln. Jag såg att Jakob Carlander redan har recenserat den i Corren. Såg, läste inte. Vill inte färgas utan väntar till att Jakob får berätta sin läsupplevelse i slutet av april när vi träffas.

Påsken är snart över och jag skulle vilja vara i Lucca. Inte för att påsken är över utan för att jag i princip alltid vill vara i Lucca. Dante var där. Puccini föddes där. Julius Caesar hade sitt vinterkvarter där. Lucca. Just nu det närmaste jag kommer; Loka – naturell.

Sent i går kväll när vi återvände från Motala var månen en blodapelsin. Rund och orangeröd. Den blir gärna så i början på april.