24 februari, 2019

Popkonsten föds på en ö

Av JanneHbom

Vad är det egentligen som gör dagens hem så annorlunda, så tilltalande? En helt underbar fråga. Den ställdes faktiskt första gången 1956 av den brittiske konstnären Richard Hamilton och därmed var popkonsten född.

Richard Hamilton föddes den 24 februari 1922 i London och han intresserade tidigt sig för att måla och rita. På det lokala biblioteket såg han meddelande om en ”Reklamkonstkurs”. Han gick dit men läraren lät bryskt meddela att detta är en kurs för vuxna och att Richard var alldeles för ung. Besviken visade Hamilton ändå några av sina alster för läraren, som tittade på bilderna, vände sig mot Richard och sa: ”Du kan absolut komma tillbaka nästa vecka.”

Endast 16 år gammal blev Richard Hamilton antagen till prestigefyllda the Royal Academy i London. Men skolan tvingades stänga under det pågående kriget och det skulle dröja fram till 1946 innan Hamilton fick återuppta sina studier. Själv var han för ung för att delta i 2:a världskriget och tillbringade krigsåren istället med att framställa ritningar för militära ändamål.

1956 föds popkonsten. Och den föds i England och det är Richard Hamilton som är både fader, moder och barnmorska. Collaget Vad är det egentligen som gör dagens hem så annorlunda, så tilltalande?  visas på utställningen This is Tomorrow på Whitechapel Gallery i London. Collaget anses vara “popkonstens allra första verk”. En modern Adam och Eva mitt i efterkrigstidens konsumtionsboom. Två perfekta pin-up’s mitt i ett hem fyllt med allt de där prylarna vi tror oss inte kunna leva utan. Hamilton använde bilder saxade ur amerikanska tidningar. I England, där mycket av medelklassen fortfarande kämpade i en långsammare efterkrigsekonomi, blev denna toppmoderna lyx en stark parodi på amerikansk materialism.

Men det som är extra intressant med bilden är att den kommer att fungera som en redskapsbod för de efterkommande pop-konstnärerna. Målningen på fondväggen är i huvudsak en Lichtenstein, långt innan Lichtenstein själv målar den. Den förstorade godisklubban kommer Oldenburg glupskt ta till sig. Wesselman kommer att måla den nakna kvinnan om och om igen. Vi kan också se att självaste Warhol är absolut inte först med att avbilda konserver. Nästan alla konstnärer som deltar i den första vågen av popkonsten formades av Hamiltons vision för rörelsens framtid.

Hamilton var verkligen på gång, men när hans dåvarande hustru 1962 dör i en bilolycka faller allt. Helt uppslukad av sorg reser Hamilton till USA i hopp om att finna någon form av distraktion. Han hade blivit alltmer intresserad av Marcel Duchamps arbete och när han besöker en stor Duchamp-retrospektiv i Pasadena träffar han en åldrad Duchamp och Hamilton och Duchamp blir nära vänner. Senare organiserar till och med Hamilton den första betydande retrospektiven av Duchamps arbete i Europa vid Tate Gallery i London.

Hamilton spelade också en viktig roll för att binda ihop popkonsten med den brittiska popmusikscenen. Bryan Ferry, mest känd som förgrundsfigur i Roxy Music, var till exempel en av hans elever i Newcastle. Och genom sin vänskap med Paul McCartney, fick Hamilton uppdraget att designa omslaget till Beatles ”White Album 1968”.

Hamilton var aktiv in i det sista. När han dog 2011 var han i fullt arbete med en retrospektiv utställning som skulle ha visats runt om i världen under 2012. Richard Hamilton blev 89 år gammal.

Collaget Vad är det egentligen som gör dagens hem så annorlunda, så tilltalande?” från 1956 finns att beskåda på Kunsthalle Tübingen i Tyskland.

#enbildkonstnärperdaghållerdoktornborta #konst #konstpaus