23 februari, 2019

Ny och först

Av JanneHbom

Det är inte varje dag man upptäcker en ny konstnär. Men det gjorde jag härförleden. Han var dessutom den förste.

Sámal Joensen-Mikines, föddes 23 februari 1906 i Mykines på Färöarna. Han anses vara landets första professionelle konstnär. Han var den första som vågade och valde att ha måleriet som ett yrke och hans har påverkat den färöiska målningen oerhört. Han började sin utbildning på Konsthögskolan i Köpenhamn 1928. En stor inspirationskälla för Joensen-Mikines blev den norska målaren Edvard Munch. Det syns i Joensen-Mikines konst som ändå får kännetecknas som oerhört självständig och egen. En konst fylld med symboliska, uttrycksfulla och ofta dystra och dramatiska skildringar där döden spelar en viktig roll.

De mörkaste målningarna är daterade runt 1934, vilket blev ett ödesdigert år för Joensen-Mikin. Hans by drabbades av sorg när stora delar av byns manliga befolkning drunknade efter två fartygsförlisningar. Dessutom dog hans far samma år. Mikines beskrev det som en konstnärlig upplevelse när hans fars kista transporterades genom byn. 

Målningen Saknur är hjärtskärande vacker och bottenlöst sorglig. Den är daterad 1937 och visar med ytterst tydlighet hur konstnären fortfarande har måleriet som en del av sin sorgeprocess. Jag tycker den är helt fenomenal både till komposition och uttryck. Dessutom får fönstret mig förflyttad till 1600-talets holländska måleri men utan närvaron av färg. Den har i stället ersatts av ett monokromt  bildspråk. Och visst svävar Munchs ande över bilden.

I en annan bild Efter begravelsen, också från 1937 visar Joensen-Mikines verkligen sin storhet. Den är så smärtsam att jag orkar bara ta in bilden, lite då och då.

Senare under sitt konstnärskap blev Joensen-Mikines målningar, inte minst hans landskapsmålningar, ljusare och mer idylliska. Däremot kvarstod alltid drama som en viktig del av hans konstnärliga uttryck.

Jag är så ofantligt glad att jag upptäckt Sámal Joensen-Mikines. Hans målningar berör mig verkligen i djupet. Jag vill genast fara till Färöarna. Tänk att konst kan ha den inverkan på en människa. Härligt!

Sámal Joensen-Mikines dog 21 september 1979 i Köpenhamn.

#enbildkonstnärperdaghållerdoktornborta #konst #konstpaus