25 februari, 2019

Förenklat med hög prislapp

Av JanneHbom

Det är möjligt att om man heter Markus Yakovlevich Rothkowitz kanske man måste hyfsa till sitt namn för att just göra sig ett sådant i konstvärlden. Det gjorde Rothkowitz. Han kortade av det hela och förenklade till Mark Rothko.

Han föddes 1903 i tsarens Ryssland, men redan som 10-åring kom han till Portland i USA tillsammans med sin mor och sin lillasyster. Rothkos far och två äldre bröder var redan på plats i det nya landet. Kort därefter dog fadern och Rothko tvingades att jobba efter skoldagen för att bidra till familjens försörjning.

När Rothko så småningom långt senare flyttade till New York skulle han en dag möta en vän i dennes skola. Rothko stegade in i konstklassens klassrum och blev helt betagen och där och då föddes viljan att själv bli konstnär.

Rothko gav sig hän och studerade måleri bland annat för den ryske konstnären Max Weber. Rothko påverkades tidigt starkt av den frihet i uttrycket som han fann hos de amerikanska surrealisterna som till exempel Joan Miró och Max Ernst.

I hans tidiga verk är den influensen tydlig men över tiden utvecklar han ett eget måleri som kommer att tas mycket väl emot av inte minst konstmarknaden. Enkla, abstrakta bilder med symboler uppbyggda av linjer, form och färg. Precis som han gjorde med sitt namn så förenklade han också måleriet och han kom att bli en av de ledande gestalterna inom den abstrakta expressionismen.

Idag säljs Rothkos konst till mycket höga priser runtom på kvalitetsauktioner. Hans Orange, red, yellow från 1961 såldes till exempel 2012 för nästan 600 miljoner kronor vid en auktion på Christie’s i New York.

Men Rothko kortade inte bara av sitt namn. Han led under långa perioder av depression och 1970 valde han också att korta sitt liv. Den 25 februari begick han självmord i sin ateljé i New York.

Orange, red, yellow, från 1961, en akrylfärg på duk finns i privat ägo.

#enbildkonstnärperdaghållerdoktornborta #konst #konstpaus