1 juli, 2013

#Mumindalsveckan har börjat

Av JanneHbom

[#Mumindalen 2013-06-30] Under åtta hektiska dagar riktas all vår uppmärksamhet till en liten kalkstensö i Östersjön. Där mitt i algblomningsbältet ska framtid skapas. Om du tillhör eller anser att du tillhör de viktigaste människorna i hela världen är du givetvis där. Där i Almedalen. På Almedalsveckan. Det är där det händer. I en dryg vecka kommer hela universum att rotera runt denna plats. Och vi, vi andra, som inte är där vi kommer ändå att få våra teverutor, radiomottagare, inkorgar och övriga digitala flöden fyllda med rapporter om den klokskap som kommer att se dagens ljus där i dalen. Som sagt alla av betydelse är där.

Men det stämmer kanske ändå inte. För i skuggan av politikerveckan i Almedalen pågår samtidigt en annan vecka, i en annan dal. Inte alls långt där ifrån men samtidigt ändå oändligt långt bort. Välkommen till #Mumindalsveckan 2013 i vackra #Mumindalen. Här kommer det också förmodligen att berättas sagor, utges löften, målas upp hot och i bästa fall lösningar. Men framförallt, alla andra är här och umgås och socialiseras tillsammans 24/7.

Först ut i #Mumindalens politikervecka på söndagen var Hemulen som är, sedan han tog sin Mats ur skolan, partiledare för det Hemulska Demokratiska Samlingspartiet, HDS. Hemulen är oomkullrunkeligt populär i de egna leden och han är något så unikt som en skämtande politiker utan att veta om det själv. Faktum är att Hemulen avskyr egentligen humor. Och bara det är ju humor. När den, för dagen orangeklädda Hemulen äntrade stora scenen i #Mumindalen ville inte anhängarna sluta applådera. Faktum är att applådåskorna dånade så högt att de första fem, sex minuterna av Hemulens tal helt och hållet dränktes i handklapp så inte ett enda ord hördes. Det gjorde i och för sig ingenting för det visade sig att Hemulen hade tappat rösten. Nu återfann han den igen efter sex minuter och fortsatte sitt pratande som nu betydligt bättre nådde ut till menigheten. Annars kan det väl ses som ett dåligt omen att Hemulen tappade rösten för är det något som det Hemulska Demokratiska Samlingspartiet gör just nu så är det att man tappar röster bland oss väljare.

Vad var då Hemulens budskap till sina trupper? Det var väl egentligen inte mycket nytt under solen. Hemulen pratade mycket om Tjärnfamiljen som ligger honom och partiet varmt om hjärtat. Nytt för i år var väl vallöftet att varje familj borda ha tillgång till en tjärn eller en göl eller åtminstone en enklare vattensamling. Han underströk också vikten av att fortsätta samla. Hemuler är ju kända för ett närmast övernitiskt samlande. Själv avslöjade Hemulen att han börjat ett nytt samlande, han samlar nu mera också på pinnar, särskilt pekpinnar, gärna moraliska. Med sig på scenen hade han en hel kasse fylld med dylika.

Hundfrågan var som vanligt också med på agendan. Nu hade man inom HDS satt ned foten och kommit fram till att tax, strävhårig eller korthårig, är den ras man vill förespråka under parollen – enhetstax (i viss mindre nogräknad medierapportering benämns detta felaktigt som förslag till enhetstaxa). Det är dock inte helt säkert att hela partiet står bakom detta. Det viskades lite i kulisserna att  Hemulen förmodligen kommer att få göra en pudel i frågan vad det lider.

Pinnarna kom åter på tal i partiets absolut största hjärtefråga apportfrågan. Här menade Hemulen att pinnen får inte kastas för kort när man tränar apport (med företrädesvis tax) och att vandrande pinnar inte får gifta sig med varandra(?).

Men bäst var ändå Hemulens avslutande skämt om att forskare vid ett svenskt universitet hävdar att om alla skulle rösta som de egentligen tycker skulle de rösta på det Hemulska Demokratiska Samlingspartiet. En sådan självironi och ett sådant skämtlynne gör att Hemulen förmodligen kommer att framstå som Stand-up’ens okrönte konung under #Mumindalsveckan. Men osvuret är bäst. Det återstår fortfarande sju dagar, fyllda med komiker som aspirerar på titeln.