2 juli, 2013

Hattifnattarnas dag i #Mumindalen

Av JanneHbom

[#Mumindalen 2013-07-01] I skuggan av de tunga elefanternas dans på Gotland under #Almedalsveckan pågår i det stilla den egentliga politikerveckan här i #Mumindalen under #Mumindalsveckan 2013. Den andra dagen var det då dags för Hattifnattarnas demonparti och dess ledare Hattie (han är för övrigt väldigt noggrann med stavningen, inte y utan ie, ungefär som i Internet Explorer).

De anlände punktligt i sina bräckliga farkoster, nästan som ett gäng båtflyktingar. Hattifnattar befinner sig på en ständig, orolig resa och deras dag här i #Mumindalen får närmast ses som ett litet strandhugg på den eviga resan.

Men problemen började redan när Hattie med bestämda steg klev upp i talarstolen. Hattifnattar kan vare sig tala eller höra. Att de är oförmögna att lyssna har det i och för sig visat gång på gång i den vardagliga debatten. Men att inte kunna tala när man befinner sig i en stol just ämnad för detta ändamål komplicerar tillvaron. Tack och lov hade Hattie med sig ett antal välfyllda PowerPoint-bilder som fick fungera som sändare av Hattifnattarnas demonpartis budskap denna lite kyliga måndag.

På den första bilden stod det 100% till alla kvigor som röstar på oss. (Nu skulle det nog stått kvinnor och syfta på att partiet behöver mer kvinnliga röster, men bara de som är 100% kvinnor. Alltså inga blandningar accepteras. red. anm.) Efter att vi tittat på den i några minuter bytte Hattie till bild nummer två. På den stod det Alla utan Pappa ska inte få vård (Här skulle det nog ha stått papperslösa eller utan papper, men pluralformer är inte alltid helt lätta att förstå för en Hattifnatt red. anm.) Den här bilden lät Hattie ligga på i närmare tio minuter för att budskapet verkligen skulle sjunka in hos oss åhörare. Den tredje och sista bilden (Hattifnattar gillar ojämna tal) formligen skrek ut kärnan av Hattifnattarnas demonpartis partiprogram Är du inte som oss, gå hem! Detta resulterade i att de flesta i publiken reste sig och gick …hem.

Det var nu ganska glest i bänkraderna. Faktum är att de enda som satt kvar var ett ojämnt antal Hattifnattar. De verkade helt ointresserade. Men det är kanske inte så svårt att förstå. För en rasren Hattifnatt lyssnar ju helt enkelt inte alls. Hursa?