5 juli, 2013

Mårran morrade (som vanligt) i #Mumindalen

Av JanneHbom

[#Mumindalen 2013-07-04] Kanske är det ödets ironi, kanske är det slumpen. Men den fjärde juli, samma dag som USA firade sin nationaldag var det Mårrans Riktningspartis dag här i #Mumindalen. Det finns ju ingenting här i hela världen som Mårran, apatiledare för Mårrans Riktningsparti,avskyr så mycket som USA. Ja, det skulle väl vara resten av västvärlden då. Men nu tvingades Mårran dela dagen med McDonalds, äppelpaj, Budweiser, oljeutsläpp, automatvapen och andra genuina amerikanska traditioner. Inte undra på att Mårran var ännu argare än vanligt.

Låt oss konstatera redan från början. Nästan alla är rädda för Mårran. Ingen vill var med Mårran. Det är nog också Mårrans förbannelse. Hjalmar Söderberg skrev i romanen Doktor Glas ”Man vill bli älskad, i brist därpå beundrad, i brist därpå fruktad, i brist därpå avskydd och föraktad. Man vill inge människorna någon slags känsla, själen ryser inför tomrummet och vill kontakt till vad pris som helst.” Mårran vill inget annat än att komma in i värmen, i gemenskapen. Men blir inte insläppt. Ur detta utanförskap växer sig ilskan starkare som i sin tur skapar mer utanförskap som i sin tur göder ilskan och så håller det på så här i all evinnerlig tid.

Eller åtminstone i 40 minuter den här gången. För under den dryga halvtimman ondgjorde sig Mårran över att alla ville vara privata nu för tiden. Nästan alla. Inte Mårran och inte Mårrans Riktningsparti. De vill vara statliga. ”Allt borde egentligen vara statligt” vrålade Mårran och grinade ännu mer med tänderna. Flera barn grät nu öppet i publikhavet, trots att de fått ballonger röda som blod. ”Att förstatliga är det bästa som finns”, ångade Mårran på. Därefter radade Mårran upp ett antal exempel på staliga lyckokast.

• Arbetsförmedlingen denna statliga guldklimp som med 68 miljarder kronor i årlig budget lyckats förmedla mellan 1 och 5 jobb per förmedlare och år. Guldstjärna.
• Statliga Invest in Sweden som skapade en fiktiv framgångssaga bland annat med hjälp av skenanställningar i Kina.
• Statliga Vattenfall som nu helt är inne på att avveckla kärnkraft till förmån för att istället satsa på alternativ energi i form av kolkraft.

Här menade Mårran att uppräknandet av goda exempel på där statligt ägande är bingo för alla skulle kunna pågå i flera timmar, men Mårran nöjde sig med ett sista lysande exempel: MÄPO den statliga #Mumindaliska SÄkerhetsPOlisen. ”Tack gode Marx, för att den är statlig”, menade Mårran och fortsatte, ”Om MÄPO varit privat hade de förmodligen spionerat lite hur som helst. Ena dagen på det ena partiet, andra dagen på det andra paritet. Men i och med det statliga ägandet får jag och mitt parti äntligen allt fokus. Det är vi värda”. Mårran visade nu ännu mer tänder och några av oss få som följt apatiledaren sedan många år tillbaka förstod att det var tänkt som ett glatt, lugnande leende. Men som vanligt hade det motsatt effekt. Skräcken spred sig som en löpeld över hela platsen och nu grät hela publikhavet. Men som sagt, man vill alltid inge människorna någon slags känsla.