28 februari, 2019

Mamma

Av JanneHbom

Idag, den 28 februari, hade det varit lätt att presentera en av mina idoler – Frank Gehry – men det går inte för Gehry är arkitekt och inte bildkonstnär. Och de här konstpauserna tar sitt avstamp ifrån en bildkonstnär. Men tack Gehry för att du ritat Guggenheimmuseet i Bilbao. Det är ingenting annat än ett konstverk i sig och fyllt med inte minst bildkonst. Grattis!

Men när vi ändå håller oss till idag levande och verksamma konstnärer säger vi också grattis till dagens bildkonstnär – Karin Andersson som föddes idag 1962 i Luleå. Från den dagen då hon, mest på skämt, la sig till med mellannamnet Mamma, inför en elevutställning, är hon mest känd under namnet Karin Mamma Andersson. Från början hade hon nog tänkt att bli skulptör men lämnade sina studier på Konstfack för att i stället studera fri konst på Konsthögskolan i Stockholm.

Som konstnär är hon episk i sitt målande. Det verkar alltid finnas en historia att berätta. Det sägs att hon börjar med en öppen duk och sedan får bilden och berättelsen växa fram.

I Travelling in the family en akryl och olja på pannå från 2003, konstnären sitter själv vid bordet, längst till höger på kortändan, på den andra, Mammas mormor Rut. De andra okända. Vad sker? Vad ska ske? Alla känns iscensatta, precis som i ett kammarspel sitter de där på sina givna platser. Färg och form. Och vad är det för resa vi bjuds in i? Och bjuds vi ens in? Ett är säkert, det bjöds friskt på tavlan när den såldes på Bukowskis. 5.000.000 miljoner kronor klubbades den för.

Mitt i allt kommer jag på mig själv med att sitta och tänka på centralperspektivet, som revolutionerade måleriet och som utvecklades till exakthet av Piero della Francesca. Är det hos honom som Karin Mamma Andersson landat när hon valt att bygga upp bilden nästan arkitektoniskt. Eller är det så att hon dras till djupet för att hon egentligen aldrig lämnat skulpterandet. Eller är det både och. Eller inget av det?

Jag stirrar, jag kan inte riktigt vila i bilden. Till slut blundar jag och så sitter jag där i dimman på kanten till vattenspegeln framför Guggenheimmuseet i Bilbao och låter mig än en gång uppslukas av Gehrys skimrande, amorfa skapelse. Dit vill jag resa igen med min familj.

#enbildkonstnärperdaghållerdoktornborta #konst #konstpaus