2 augusti, 2013

Lite skit har ingen dött av

Av JanneHbom

[LINNEFORS 2013-08-02] Vi åt räkor i slutet av förra veckan här i Linnefors. Det var gott. Mycket räkor åt vi. Mycket skal blev det. Det blir det när man äter mycket räkor. Här på landsbygden har vi sophämtning var fjortonde dag. I onsdags var det dags för soptömning.

Det finns inget som luktar så intensivt som räkskal satt i förruttnelse. Om vi hade slängt våra räkskal i sopkärlet direkt efter vår räkfrossa hade tiden och värmen gjort att stanken hade mer eller  mindre kvävt oss alla här omkring. Istället gjorde vi som vi alltid gör när vi blivit med räkskal. Vi frös in det i en stor plastpåse i vår frys och sent på tisdagskvällen några timmar innan kommunens renhållningsarbetare backar till och tömmer våra och våra grannars tunnor lägger vi påsen i soptunnan. Det gjorde vi den här gången också. Vi gjorde det av omtanke. Omtanke för våra grannar, för besökare i Linnefors, för de som hanterar våra sopor och också för oss själva. Omtanke var ordet. I onsdags hämtades våra sopor. Frid och fröjd med andra ord.

I min telefon har jag som säkert de flesta med smartphones idag ett antal appar som ger mig väderprognoser. Alla de apparna visar stora solar och höga temepraturer sedan i onsdags och flera, flera dygn framåt. Torrt, soligt och varmt. VI gjorde rätt med våra räkskal och vi gjorde det med omtanke.Härligt väder och sköna kvällar ska inte spolieras av stank som inte behöver vara där. Inte för någon. Omtanke.

Det moderna lantbruket har förmodligen tillgång till ännu mer detaljerade väderprognoser. Men jag är ganska säker på att även de pekar mot torrt, soligt  och varmt väder de närmaste dagarna. I torsdags kom traktorn med flytgödselspridaren till Linnefors. Räkskal som ruttnar luktar illa. Kattpiss luktar extremt starkt och illa. Men ingenting går upp mot rejält kopiss. Kopiss som samlats i stora cirkulära slambrunnar för att röta till sig innan det är dags att köra ut den på markerna som gödning. Kopiss är ju dessutom sällan bara urin eftersom kor verkar vara mer eller mindre lösa i magen (här ska det väl stå magarna eller?) hela tiden, förmodligen p.g.a. allt kraftfoder, utan mera en sörja av kiss och bajs som sprutas ut över åker och äng. En sak är då säker i alla fall det luktar – fränt och mycket. I torsdags började flytgödselspridaren sitt arbete. Men inte ens hela torsdagen räckte till utan det krävdes totalt två dagars skytteltrafik för att nogsamt impregnera vår omgivning.

Med torrt, varmt och soligt väder och kopissdränkta fält kom dessutom flugorna. Från att det i det närmast varit flugfritt i sommar har vi nu invaderats av dessa insekter i varierande storlek och utseende men alla med samma närgågna intresse för oss och vårt hem. De kom med kopisset till Linnefors och betraktar väl stället numera som någon sorts resort – all-inclusive.

Men det är lugnt. Allt kommer att försvinna med det första regnet. Som kommer om….
Det är just det. Det första regent kommer att dröja. Kopissprindningen hade kanske också kunnat dröja och timats bättre mot nederbörd. Inte för att gödningen blir bättre då. Inte för att lantbrukslogisitken fungerar bättre då. Inte för något egentligen mer än kanske av … omtanke.

Våra räkskalshantering känns lite futtig, men, lite skit har väl ingen dött av.