8 augusti, 2013

E-handeln bättre på service

Av JanneHbom

[LINNEFORS 2013-08-08] Det var då det, då e-handeln bara konkurrerade med den traditionella detaljhandeln utifrån ett lägre pris. ”Vi räds inte” sa de traditionella handlarna, vi erbjuder något som vi är unika på; den personliga servicen.

Pyttsan! Idag får du som konsument  allt som oftast betydligt bättre service av din e-handlare än hos den traditionella butiken. Jag vet, och ni ska veta att det svider för en ”gammal” butikssäljare som bokstavligt växt upp i detaljhandeln att konstatera detta. Låt mig ge några exempel.

LÄGRE PRIS – Absolut fortfarande en mycket viktig komponent där e-handeln knäpper allt som oftast den traditionella detaljhandeln på fingrarna. Med smarta jämförelsesajter får jag direkt upp ett antal alternativa inköpsställen. Ibland väljer jag på pris, ibland på fraktlösningar och ibland på om e-handlaren dessutom erbjuder andra produkter och eller tjänster som jag är på jakt efter just då.

TILLGÄNGLIGHET 1 – Jag shoppar när jag vill, inte när butiksägaren vill. Detta är extra tydligt i mindre städer där öppettiderna är minst sagt begränsade. Korta lördagstider. Aldrig öppet på en söndag och varierande lunchstängt. E-handeln är alltid öppen dygnet runt, alla dagar.

TILLGÄNGLIGHET 2 – Varorna finns nästan, nästan alltid i lager hos någon e-handlare. I den lokala butiken händer det allt som oftast att produkterna är slut på hyllan. I flera fall har jag inte ens kunnat få ett besked om när de kommer att vara tillgängliga igen i butiken. På e-handelssidan anges hur lång tid en leverans kommer ta. Det är dessutom min erfarenhet att det oftast går fortare än de leveranstider som står skrivet.

SHOPPINGTIPS – När jag handlar på nätet får jag oftast tips om ytterligare varor som andra kunder köpt och som handlat det jag handlat. Inte minst hos nätbokhandlarna har det många gånger givit mig matnyttiga lästips. I butik är det extremt ovanligt att expediten kommenterar mitt inköp och föreslår ytterligare inköp.

KONSUMENTMAKT – På nätet säger vi konsumenter ifrån direkt om det vi inte gillar. Omdömen om e-handelsplatser är en bra indikator för mig som kund. Lägg därtill möjligheten där du kan pinga dina egna blogginlägg om en specifik produkt via t.ex. Twingly. Här kan jag direkt ta del av vad andra kunder tycker och tänker om produkten.

NÄRHET – Jag som bor på landsbygden måste alltid ta bilen och köra en, två eller upp till fem mil för att komma till butiken på fina gatan eller i gallerian. Mina e-handelsbutiker finns i min dator, min telefon eller min padda och jag kan sitta tillsammans med familjen och välja och vraka, diskutera och utvärdera när som helst. Varorna kommer sedan världens bästa Lantbrevbärare med. Tutar med sin gula bil utanför grinden. Vi växlar några ord och ibland får jag dessutom reda på de senaste lokala nyheterna. Helt ock hållet som en extra bonus.

UPPFÖLJNING BUTIK – Allt som oftast när jag handlat på nätet får jag frågan om jag vill svara på några frågor om hur jag upplevde besöket. Vad jag tyckte var bra och vad jag skulle vilja förändra. Jag har vid några tillfällen svarat och då har jag alltid fått en återkoppling. Jag har verkligen känt mig sedd.

UPPFÖLJNING PRODUKT & TJÄNST – En av de snyggaste lösningarna på nätet är ändå när jag en tid efter mitt inköp (en vecka eller ett par) får ett mail, med länk till  frågor om vad jag tycker om produkten eller tjänsten. Snyggt är också att man inser att min tid kostar och därför också erbjuder mig något tillbaka för att svara på frågorna.

De ovan är bara några exempel på hur e-handeln gått från att bara vara prispressare till att vara ett reellt alternativ på många plan. I ett kommande blogginlägg ska jag ge några mycket konkreta och för den traditionella handeln inte smickrande exempel.

Vad händer då med den traditionella handeln? Finns det överhuvudtaget en möjlighet att överleva? Till det återkommer jag också. Men nu ska jag shoppa lite. Först på nätet och sedan på Sveriges största marknadsplats. (Blocket? Nä! Skänninge Marken).