21 februari, 2019

Latino-ben

Av JanneHbom

Han är 3 år när han börjar rita och vid 6 års ålder tar målandet upp all hans tillgängliga tid. Dessutom uppmuntrad båda av sin mor och sin syster.

Talang eller hårt arbete? Den ständiga frågan. Eller kanske lite, eller rent av mycket av båda. Idag är Enrique Tábara en Ecuadors främsta konstnärer och en stark bärare av latinsk modern konst.

Enrique Tábara föddes den 21 februari 1930 i hamnstaden Guayaquil i Ecuador. Efter konststudier i hemlandet erhöll han av den ecuadorianska staten ett stipendium och fick möjlighet att studera måleri vid Escuela Official de Bellas Artes i Barcelona i Spanien. Åren i Spanien influerade honom starkt och med vänner som poeten André Breton och konstnären Joan Miró påverkas hans måleri av starkt av surrealismen.  Detta inte minst sammantaget med att han tidigt också tog till sig konstruktivismen tankevärld där ”konstverk ska konstrueras”, formades och utvecklade Tábara ett intressant bild- och formspråk.

Hans tidiga måleri är oftast groteska figurer och motiven består till stor del av människor som lever på samhällets skuggsida. Allteftersom övergår Tábara till att måla non-figurativt för att i den senare delen av sin karriär börjar han att måla enkla figurer, oftast med inspiration från naturen, men även andra enkla strukturer.

Där är värt att nämna hans Patas-patas-verk (ben-ben). De känns som det finns en uppsjö av dem, alltifrån dukar, till bemålade föremål som till exempel bordtennisrackets till tallrikar. Men trots mängden äger vare verk sin originalitet.

Enrique Tábara fyller 89 år idag och är en av Ecuadors mest prisade bildkonstnärer. Han är tillbaka i sin hemstad Guayaquil där han fortsätter att måla.

#enbildkonstnärperdaghållerdoktornborta #konst #konstpaus