20 februari, 2019

En go´gubbe

Av JanneHbom

David Larsson föddes den 20 februari 1898 på Orust. Han blev faderlös vid sju års ålder och växte upp på Orust tillsammans med sin mor och sina syskon.

Redan i skolan hade han högsta betyg i teckning. Han studerade konst vid Valands konstskola 1916 – 1920. Det sista året kanske rent av för Tor Bjurström som i sin tur gått i lära hos Henri Matisse.

David Larsson verkar verkligen ha älskat färg. Larsson var en sann kolorist och ibland fick detaljerna och rent av formerna i måleriet stå tillbaka för färgen som helhet. Han räknas också in bland Göteborgskoloristerna och tillsammans med studiekamraten och vännen Ragnar Sandberg reste han runt om i världen och utvecklade sitt måleri. Världen må vara stor och inbjudande men somrarna tillbringad Larsson helst i sitt hus Tjap Karbo Hillvid Slussen på Orust. Och han var inte ensam. Huset fylldes av konstnärskollegor så till den milda grad att omgivningarna där på Orust får anses vara ett av det mest avmålade ställena längs med bohuslänskusten.

David Larsson var en sann kolorist. Kännarna har ibland kallat hans måleri antingen tafatt eller naivistiskt. Former och detaljer fick stå tillbaka för färg och helhet. Här i Konstnär och modellen odaterad olja på pannå framgår det tydligt. Här är färgen allt. Till och med färgklickarna på konstnärens palett är överdrivet stora men de är färgstarka. Det är fart i den lugna bilden. Konstnären verkar vara på språng, benen ser ut som en hovtång och himlen brinner och vattnet är så blått som det bara går. Modellen håller på att ramla ur bild men perspektivet är underordnat. Jag tycker mycket om lekfullheten och ärligheten i den här målningen.

David Larsson dog i Göteborg den 10 januari 1976.

Konstnär och modell finns i privat ägo.

#enbildkonstnärperdaghållerdoktornborta #konst #konstpaus