28 mars, 2014

Jag nöjer mig med tre årstider

Av JanneHbom

[LINNEFORS 2014-03-28] (28 av 100) Jag avskyr verkligen vintern. Eller avsky är egentligen inte rätt ord. Jag hatar vintern. Den är utan jämförelse den absolut värsta av årstider. Trots att nöjd  inte är ett av mina favoritord nöjer jag mig med de övriga tre. När jag tänker efter så kan de nog inte finnas en enda klok människa som tycker om vintern. En av grundingredienserna för en klok människa är väl framförallt en rejäl dos avsky för vintern.

Att vintern verkligen är en plåga blir så mycket tydligare en dag som denna. Idag, en av de första riktiga vårdagarna där solen strålar mot oss och alla hälsar den med glädje. Småkrypen och fåglarna, människorna och husdjuren, alla dyrkar vi ljuset och helt plötsligt börjar våra kroppar åter producera den livsviktiga D-vitaminen och förstadier till otäcka sjukdomar som under mörkertiden börjat vinna mark jagas på reträtt.

Det är också det ständiga mörkret och bristen på ljus som är ett av mina främsta argument varför vintern är tempore non grata men absolut inte det enda.

Kylan är ytterligare än anledning till varför vintern borde avvecklas. Även om den senaste vintern inte bjudit på riktigt, rejält låga temperaturer är det ändå något ytterst fel med en period om året som kännetecknas av att man måste klä på sig mängder av persedlar och ändå försöka att gå mitt i kläderna för att inte frysa sig blå mer eller mindre under alla dygnets timmar.

Dyr är den också vintern. Klädesplaggen kostar omåttlighet mycket, kliar och är oftast inte så snygga alls. Bilen måste pimpas med dyra vinterdäck, spolarvätskan är dyrare än hemkört och till och med bränslet som det går åt mera av under vintern måste också dopas med någon form av sprit för att inte frysa till is. Diagrambilden över elförbrukningen når också höjder som påminner om höga, höga alptoppar under denna del av året. Och rent generellt brukar nya lagar om nya skatter och pålagor alltid träda ikraft när vintern är som värst i början av januari månad.

Under vintern samlas också alla de med de största hålen i huvudena exakt vid samma tidpunkt på sekunden och skjuter himlen full med svavelosande raketer i ett bestialiskt försök till att skrämma hjärtat ur så många hundar och andra djur som möjligt.

Men allt detta ovan är ändå inte den främsta orsaken till att avskaffandet av vintern borde vara den hetaste valfrågan ett supervalår som detta. Trots att varje orsak var och en är så brottslig i sin karaktär att den borde leda till livstidsstraff utan någon som helst tidsbestämning.

Nej värst av allt med vintern är ändå all denna sjukdomssmitta i alla dess former som hänger i klasar överallt där människor rör sig. Har du hört talas om sommarkräksjukan? Nej just det. Det namnet faller på sin egen orimlighet. Vinterkräksjukan däremot är ju för vintern nästan lite som nationalsången är för ett världsmästerskap. Vinterkräksjukan är lite alla vintersjukdomars mästare. Det definierar den askgråe svensken under vinterperioden. Men den är på inga sätt ensam. Med sjuka medbrottslingar som influensa, förkylning och halsfluss ser den till att vi knappt tar oss till jobbet. Februari är för övrigt den månad under hela året som vi svenskar sjukanmäler oss mest. Är vi inte själva feberyrande kollin som ligger nerbäddade så vabbar vi för våra sjuka barn. Och det får återverkningar på hela samhället. Virus har stoppat fler operationer på sjukhus och stannat fler produktionslinjer ute i industrin än vad någon facklig konflikt på arbetsmarknaden någonsin ens varit i närheten att göra. I rest my case!

Jag behöver inte fler anledningar. Jag har bestämt mig. Jag nöjer mig från och med nu med tre årstider.

#blogg100
#Blogg100 är en utmaning som går ut på att blogga varje dag, 100 dagar i rad.
Här kan du läsa mer om utmaningen