22 mars, 2014

…Ibland är det en riktig gris
Ibland är det ett svin…

Av JanneHbom

[LINNEFORS 2014-03-22] (22 av 100) Under ett valår som detta, dessutom ett så kallat supervalår, vore en spännande tanke om kan kunde blåsa liv och göra verklighet av gammal vetenskap och dåtida kunnande. Då, på den tiden vetenskap och insikter som rönte uppmärksamhet och gillande. Men idag med större insikt och bättre vetande med all rätt flyttats till de aparta gömmorna och katalogiserats under rubriker som pseudovetenskap, kvasikunskap, strunt, kvacksalveri och till och med ren och skär galenskap. Men tänk tanken om de hade fungerat. Här är min lista över de fem som vi skulle kunna ha nytta av ett valår som detta:

ALLKEMI
Den mest välbehövliga av dem alla måste vara Allkemin i sin 1800-talstappning. Idag lovar den ena efter den andra politikern miljardsatsningar på område efter område med en lätthet som får själva finansieringen att framstå som en ren teknikalitet.  Det är då när dessa politiker vaknar i bakruset efter valnattens segerfestande som allkemin behövs. För att göra guld av järn och svavel är nog det enda sättet som mycket av valfläsket kan förvandlas till reell politik.

PARAPSYKOLOGI
För oss väljare är det inte alltid lätt att veta vad som är äkta åsikter hos en politiker som kandiderar till en plats i våra politiska församlingar och vad som är åsikter som är en strategiskt tillrättalagda för att nå den eftersträvade makten. Historien är fylld av politiker som tycker en sak när tv-kameran är på men som ventilerar helt andra åsikter när han eller hon tror att mötet övergått till att vara privat. En parapsykologisk förmåga bland oss väljare skulle kunna göra skillnad och sortera bort strebrarna från de som drivs av en övertygelse direkt genom att helt enkelt läsa deras tankar. Idag är vi istället  begränsade till att ibland göra våra tolkningar utifrån den fysiska uppenbarelsen. Svettpärlor i pannan ska ställas mot vita, jämna tandrader.

ANIMAL MAGNETISM
Franz Memsers mesmerism som lite slarvigt översatts till animal magnetism var en terapeutisk behandlingsmetod där man med hjälp av magnetism kunde kurera en rad av olika sjukdomstillstånd. Mesmer hade utvecklat en särskild behandlingsmetod, där patienten ombads vidröra särskilda metallrör och på det sättet bli botade från sina åkommor. Tänk den stora tanken att vissa av dagens politiker genom att helt enkelt bara vidröra ett järnrör skulle bli botade från intolerans, fördomar, rädsla och djävulsk okunnighet. Det skulle få omedelbara konsekvenser och dessutom ett parti mindre som ställde upp i årets alla val.

ASTROLOGI
Men att lämna vårt framtida öde i stjärnornas händer är väl något vi nästan redan gjort. Med det ena infama teve-programmet efter det andra låter vi ”Stjärnorna på slottet”, ”Stjärnor hos  Babben” och ”TV-stjärnor”  ge oss det opium som Karl Marx hävdade endast var religionen förbehållen. Ett fullbordat horoskop mitt i planeten med tomtar på loftet njuter vi av fredagsmyset.

FRENOLOGI
Min absoluta favorit bland ”vetenskaperna” måste ändå vara frenologin. Tänk att genom att bara få klämma lite på din politikers huvudsvål få fram dennes egentliga karaktär. Låt dina fingrar spela över skallen. Förnim en liten utbuktning som visaar på ordningssinne, en grop som varnar för anlag till dagdriveri och en knöl som borgar för god och hög moral. Med frenologin på plats skulle vi aldrig mer behöva gå till valurnorna med en känsla av att köpa grisen i säcken och chansa. Istället skulle vi besöka partierna valstugor och med en bokstavlig fingertoppskänsla kunna göra vetenskapliga val för vår framtid.

Men inget av ovan nämnda är på plats idag. Så vi får göra som vi alltid gjort med grisen och säcken och hoppas som Galenskaparna så tydligt sjöng om i ett av sina episka verk. Men också vara medvetna om att allt är inte guld som glimmar.

”Du får köpa grisen i säcken och chansa
Och hoppas att han är en riktig jackpot för dig…
… Ibland är det en riktig gris
Ibland är det ett svin…
… Ibland är det en annan sort än vad man hade tänkt…”

#blogg100
#Blogg100 är en utmaning som går ut på att blogga varje dag, 100 dagar i rad.
Här kan du läsa mer om utmaningen