3 mars, 2019

Expressionistisk och otyglad

Av JanneHbom

Dansken Asger Jorn är en av Skandinaviens mest kända konstnärer. Han föddes den 3 mars 1914 i Vejrum på Jylland.

Efter att först siktat in sig på en lärarkarriär valde Jorn senare att satsa på måleriet. Han blev elev hos Fernand Léger i Paris under ett år och fortsate sina studier sedan vid Danska Konstakademien. Han utvecklade ett abstrakt och expressionistiskt måleri och tillsammans med bland annat holländarna Karen Appel och Corneille bildades konst gruppen COBRA. Gruppen försökte göra sig av med det man kallade formstyrt och intellektuellt måleri till att i stället bejaka det spontana målandet. Starka färgval var till exempel typiskt för gruppens konstnärer. Man tog också intryck av teckningar utförda av barn och inte minst i primitiv konst och sagor och myter. Stora samtida förebilder var verk av konstnärer som Paul Klees och Joan Miró.

Asger Jorns djupa intresse och gedigna kunskap om nordisk mytologi och symbolkonst reflekteras i hans målningar från 1960-talet. I de bästa verken från denna tid dominerar färgen helt och kompositionen blir underordnad. Han använder starkare och klarare färger än tidigare.

I Den forflöjne strand (den förflugna stranden) en olja på duk från 1968 är färgerna skimrande. Med breda penseldrag flödar färgen. Ibland topografiskt tjockt, ibland så tunn att duken tillåts lysa igenom men ändå på något vis är flödet kontrollerat av palettkniven och formen av den tunnaste av penslar. Jorns koloristiska förmåga kombinerat med hans suggestiva bildspråk gör att det nästan känns som om bildramen ska sprängas. Det är inte alls svårt att förstå att den brittiske konsthistorikern T.J Clark har kallat Jorn ”1950-talets största målare”.  

Sedan början av 50-talet hade Asger Jorn kämpat med sin hälsa. Han diagnostiserades med Tuberkulos 1951 men det var inte tillräcklig för att han skulle ge upp piprökandet och den 1 maj 1973 avlider han i Århus i sviterna av lungcancer. Men döden kom inte oväntat utan han hade redan ordnat upp allt runtomkring sig. Hans arv till konstvärden är bestående men det är kanske ett av alla de citat som tillskrivits honom som jag gillar allra mest:

Livet är syftet med konst.” Det kan jag hålla med om – alla dagar.

Trots att hela Danmark, mer eller mindre består av ett antal öar så var det en helt annan ö som påverkade Asger Jorn starkast – Gotland. Asger Jorn valde också att bli begravd på Grötlingbo kyrkogård på Gotland.

#enbildkonstnärperdaghållerdoktornborta #konst #konstpaus