4 mars, 2019

En blå ryttare död i strid

Av JanneHbom

Egentligen ville han bli präst men kom att sluta sitt liv som soldat och dö i skyttegravarna vid Verdun i första världskriget.

Franz Marc föddes 1880 i München. Han växte upp i ett djupt andligt hem. Modern var kalvinist och fadern en katolik som konverterat till protestantismen. Fadern var landskapsmålare och undervisade dessutom på konstakademien i München.

Marcs studier började också i hemstaden. Efter en grundläggande utbildning på konstakademien hamnade Marc i konstnärskretsar i Paris. Han tog till sig av postimpressionismen och inte minst Vincent van Gohgs målningar. Dessa påverkade honom starkt.

När han på 10-talet allt mer började anse att mänskligheten styrdes mest av materialism och att korruption nästan tillhörde det vardagen bland människor vände han sin till djuren. Han började uteslutande att måla djur. I djuren såg Marc någonting som han menade saknades hos människorna. Den inneboende skönheten, livsglädjen och inte minst och andligheten. Marc ansåg att djuren var i balans och han ville fånga hur de uppfattade världen. Tidigt domineras hans målningar av heroiska djur men längre fram under hans konstnärskap smälter de samman med bildens övriga landskap.

Färgers värden hade en enorm betydelse för Marc. Röd ansåg han ägde det brutala. En tung färg som stod som symbol för materialismens dominans. Det gula däremot stod för en uppsluppen femininitet. Blå och sin sida var både maskulin och intellektuell. Marc blev också tillsammans med Vasilij Kandinskij grundaren av Der Blaue Reiter som bestod av ett antal expressionistiska konstnärer som bland annat ville förnya konstscenen i München. En av mina stora favoriter, Paul Klee, tillhörde den inre kretsen av ryttarna.

De stora blå hästarna är en olja på duk från 1911 av Franz Marc. En målning fylld av harmoni, fred och balans. Det är ett av Marcs tidigaste stora verk som visar djur och det går inte att ta miste på kärleken till dessa. Det känns mer som att han modellerat fram formerna än målat dem. Att få måla i full harmoni med djuren. Det var det enda Franz Marc önskade.

Men verkligheten ville annat. Skottet i Sarajevo och första världskriget var ett faktum. Franz Marc inkallas och som soldat stupar han i Braquis vid Verdun i första världskriget den 4 mars 1916.

#enbildkonstnärperdaghållerdoktornborta #konst #konstpaus