2 mars, 2019

En målare som påverkade mer utan sitt måleri

Av JanneHbom

John Smibert föddes i Skottland 1688, närmare bestämt i Edinburgh. Han emigrerade till Amerika och i Boston etablerade han sig som porträttmålare i den koloniala traditionen. Men resan dit skulle visa sig bli lite krokig.

Smibert var först lärling till en målare i Edinburgh men 1709 reste han vidare till London. År 1713 antogs han som student på Londons Great Queen Street Academy. Skolan drevs av Sir Godfrey Kneller och dennes sen-barockstil skulle påverka Smibert starkt. Efter att ha tillbringat tre år i Italien återvände Smibert till London. Där han under några år hade sin egen ateljé i Covert Garden.

Porträttet av Sir John Rushout, 4th Baronet är målat av John Smibert under sin tid i London 1726. Det är en olja på duk, ett tidstypiskt porträtt av en tidstypisk politiker och adelsman. Tavlan ägs av Yale Center for British Art och ingår i Paul Mellon-samlingen. Det är inget extravagant över tavlan och det kan man säga kom att gälla även för Smiberts fortsatta måleri.

Men som person verkar det spraka lite mer om Smibert. Äventyret lockade och 1728 följde han med filosofen och biskopen George Berkeley på en resa där det var tänkt att biskopen skulle grunda ett universitet på Bermuda. Ett fullständigt misslyckat projekt och sällskapet hamnade i Rhode Island i stället. Smibert reste dock snart vidare till Boston och där kom han sedan attillbringa resten av sitt liv. Många framstående Bostonmän, främst köpmän avmålades i hans bostonateljé. Men han var också tvungen att driva en butik för konstmaterial för att få in tillräckligt med pengar.

Men hans kanske största bidrag till konsthistorien var nog det som han skapade en trappa upp ovanför butiken. Hans samling av kopior av målningar av gamla mästare och gjutningar av gamla skulpturer var unik i det koloniala Amerika. Detta galleri påverkar utvecklingen av flera senare namnkunniga amerikanska konstnärer såsom John Singleton Copley, Robert Feke, John Trumbull och Washington Allston för att nämna några.

John Smibert dog den 2 mars 1751 i Boston.

#enbildkonstnärperdaghållerdoktornborta #konst #konstpaus