16 april, 2016

En konsertdag

Av JanneHbom

kor_1000x450

Tillbaka i Linnefors efter en härlig konsert med Sångarbröderna från Boxholm i Linköping. Jag ska villigt erkänna att jag var lite orolig innan att vi skulle vara fler på scen än i bänkraderna. Men det skulle visa sig att jag behövde vara det. Det blev som sagt en härlig konsert.

Sångarbröderna är lite av ett fenomen. Jag vet, det kan vara förmätet av mig som ordförande för bröderna att säga det men då får jag väl ta det.

Sångarbröderna i Boxholm grundades 1908. Med en 108-årig obruten sångartradition har Sångarbröderna sedan länge skrivit in sig i den svenska manskörhistorien. Vi är en ideell förening som idag består av ca 45 sångare mellan 19 och 75 år. Sångarbröderna har två huvudsyften, att framföra manskörmusik av god kvalitet och att ha roligt tillsammans. Kören har som sitt signum att förutom att förvalta traditionen och arvet inom manskörsången även vidga gränser och föra in manskör och sång in i nya kreativa projekt för att skapa nya spännande musikaliska möten.  Och allt detta på en bruksort i en kommun med lite mer än 5.000 invånare. Det är klart att det är ett fenomen. Ta bara antalet korister – 45 – om man extrapolerar det till, till exempel Linköping borde det innebära att man skulle kunna ställa upp med en 1.377 man stark manskör. Fortsätt tanken och förflytta dig till Stockholm och du har en gigantiskt manskör sett till manskap. Det är klart Sångarbröderna i Boxholm är ett fenomen.

Förresten, på tal om Stockholm. Söndagen den 8 maj intar Sångarbröderna från Boxholm Eric Ericsonhallen på Skeppsholmen för konsert. Bästa att du skriver in det i din kalender redan nu. För ett fenomen från landsbygden vill du väl inte missa? 🙂