15 april, 2016

Vill du ha dolma?

Av JanneHbom

ant_1000x450

Jag är inte bara okunnig. Jag är vapenvägrare också. Ganska ofta, som just alldeles precis nu bevisas det för mig med tydlighet. Telefonen ringer och en dam i andra änden frågar om jag är intresserad av en dolma. Hon vet ju att jag spelar teater och så. Jag svarar synnerligen förvirrat eftersom jag tror att den vänliga damen vill erbjuda mig dolma som i kåldolmar. Missförstå mig rätt nu. Jag tycker verkligen om kåldolmar, gärna då serverade med lingon och potatis och gärna något sås-aktigt till. Helst då de kåldolmar som min mormor tillagade. Hon använde dessutom äkta björntråd när hon lindande knytena. Men det hör till ovanligheterna att främmande damer ringer mig och erbjuder slika över telefon.

Men nu var det inte mat jag erbjöds utan den andra typen av dolma. Dolma – den korta uniformsjackan som från början ingick i husarernas uniform. Den dolman är försedd med tre knapprader om 10 knappar vardera. Dessa tre knapprader förbinds med dubbla grövre fyrkantsnören. Iklädd en dylik ser man ut som en ståtlig operettfurste eller, som sagt, en husar. Nu är jag ju som jag nämnde tidigare vapenvägrare så det där med militär går bort men vem vet det där med operettsnubbe skulle kunna vara ett tänkbart framtidsscenario. Och då gäller det att vara rustad. Eller varför inte något tillsammans med Adam Ant?