25 mars, 2017

Du jobbar med det du heter

Av JanneHbom

Igår tillbringade jag några modiga timmar i bilen.
Radion påslagen.
Dags för väderleksrapport.
”Då lämnar vi över ordet till SMHI och meteorolog Lisa Frost”.
Lisa Frost, ett skräddarsytt namn för en väderkvinna. Ni kanske minns saligen konkursade butikskedjan Expert som hade som slogan – Vi är vad vi heter. Och precis så är det ju med Frost på SMHI, hon är vad hon heter.

Det brukar kallas för en aptonym när namnet passar till personens yrke. Och plötsligt började jag söka i minnet efter flera som har samma slående koppling mellan sitt namn och sin professionella gärning. Den förste som direkt dök upp var Olof Ruin – svensk statsvetare och grundlagsexpert. Klockrent dystopiskt. Lika enkel att plocka fram ur minnet, Robert Tennisberg på Radiosporten. Därefter tog det stopp, men efter lite googlande kan jag fylla på listan med några fler:
Sven Yrvind – båtbyggare och ensamseglare
Benny Ruus – tidigare ordförande i Motorförarnas Helnykterhetsförbund
Per Frisk – fd chefredaktör för tidningen Hälsa
Gunnar Ågren – pensionerad alkoholforskare
Tiger Woods får väl också anses vara ett perfekt namn, då golfspelaren delar sitt efternamn med träklubborna. Men favoriten bland utländska namn är nog ändå Thomas Crapper som uppfann den viktorianska toaletten. Helt enkelt skitkul.

[uppdatering 2018-05-14] Ibland dyker det upp ett guldkorn. När chefsekonomen för det landsflyende Nordea heter Annika Winsth då är det klart som korvspad att det är jakten på hejdlös profit mer än annat som driver storbanken utomlands.

Självklart finns det fler aptonymer där ute. Du kanske kan tipsa mig om några fler?