15 februari, 2019

Döden, döden

Av JanneHbom

Det enda som jag vet är att jag ingenting vet. Det får man väl ändå säga är en ödmjuk inställning till sitt eget kunnande. Just med de orden beskriver Platon den grekiske filosofen. Sokrates.

Sokrates den store tänkaren vars idéer lagt grunden till en stor del av den västerländska filosofin. Men år 339 före Kristus sågs hans värv inte med blida ögon av Atens folkförsamling och den 15 februari dömdes han efter en skenrättegång där han anklagades för att vara ateist och för att vilseleda ungdomen från att följa gällande lagar och principer till döden han genom att dricka gift.

http://www.metmuseum.org/art/collection/search/436105

I Sokrates död från 1787 av Jacques-Louis David skildras hur Sokrates precis är på väg att ta emot giftbägaren för att själv ända sitt liv.

Jacques-Louis David var en av de ledande målarna inom nyklassicismen i Frankrike. Han var dessutom en av de mäktigaste och mest inflytelserika männen under den franska revolutionen. Han kanske mest kända verk är nog Marats död från 1793. Jean Paul Marat, en tidningsman och revolutonär mördad i sitt badkar. Men målningen är ändå mera av ett stilleben än en ögonblicksbild av en mordscen.

Sokrates död, från 1787, en olja på duk finns på Metropolitan Museum of art, New York, USA.
Marats död, från 1792, en olja på duk finns på Royal Museums of Fine Arts of Belgium i Bryssel.

#enbildkonstnärperdaghållerdoktornborta #konst #konstpaus