7 mars, 2014

Det ska vara ett spelbolag, ska vi slå vad?

Av JanneHbom

[LINNEFORS 2014-03-07] (7 av 100) Vad är det jag har missat? Mitt nästa bolag måste bli ett spelbolag. Det verkar vara alla framtidsbranschers framtidsbransch. I varje fall att döma av den massiva exponeringen i teve-rutan. Idag hör det till ovanligheterna att ett reklamavbrott på någon av reklamteve-kanalerna INTE innehåller ett inslag från något spelbolag. Utan tvärtom, det verkar vara mer eller mindre legio att åtminstone två till tre  dylika bolag ska få plats under ett och samma reklamblock.

Det är dessutom intressant att se vilka olika segment av marknaden som man vill attrahera. Den ena mer krystad än den andra i sitt uttryck för att ”nå” sina framtida kunder. Till de mest harmlösa för väl ändå räknas Mats Wilanders reklamspottar för Expekt där den genomtrevlige Mats verkar mest lida av situationen. Eller Betsons Fredrik Ljungberg där skåningen får så dålig regi att när han håller upp skylten önskar man bara att han skulle ta ned den för gott.

Annat är det med Glenn Hysén som ÄR Unibets ansikte utåt. Ett Malta-baserat spelbolag som verkar vilja odla hårt på goa-macho-gubbar-idealet. Är du en cool man men ändå inte mer än ”gangsta'” till husbehov? Då ska du välja oss.

Däremot om du är eller vill vara ”gangsta’ ” på heltid då finns det bara ett enda bolag som fungerar. Bet365 – enligt dem själv – världens ledande spel- och vadslagningskoncern online. I reklamen dyker Seth Rydell upp, den kriminella karaktären från Johan Falk-filmerna spelad av skådespelaren Jens Hultén. Jens är perfekt i rollen. Han låter som en råare variant av Persbrandt och ser dessutom farlig ut.

Jackpotjoy är kanske just nu en av de konstigaste uppenbarelserna i teve-rutan. Jackpotjoy är virtuell bingo och kommer som så många av alla dessa bolag från Storbritannien. Deras reklamfilmer är lätt bisarra där målgruppen verkar vara dysfunktionella svenskar och nysvenskar. Helt enkelt bara säreget och olustigt.

Om man nu till äventyrs skulle tro att marknadskommunikationen bara riktat i sig mot män, tänk igen. I reklamavbrotten mellan de program som dra till sig en majoritet av kvinnliga tittare finns spelbolagen också rerpresenterade. Men då är det lite mera rosa och sockersött som erbjuds och man marknadsför sig under namn som till exempel Maria (Unibet) och Vera & John (Malta-baserat).

Oavkortat vilken målgrupp som man riktar in sig på verkar marknaden vara tillräckligt stor, etableringshindren låga och möjligheterna till rejäl förtjänst massiva.

Och dessutom skapar det arbetstillfällen i Östergötland. Det är nämligen på Kolmårdens Behandlingshem alla spelmissbrukare sedan ska behandlas.

#blogg100 
#Blogg100 är en utmaning som går ut på att blogga varje dag, 100 dagar i rad.
Här kan du läsa mer om utmaningen