8 mars, 2014

Bland kvinnor, kanelbullar och surdegar

Av JanneHbom

[2014-03-08] (8 av 100) Idag är det den internationella kvinnodagen. Under oktober månad infaller kanelbullens dag och den 13 april firar vi surdegens dag. Det känns stort att lägga en hel dag på lite vetebröd med barkinslag. Att fira surdegens dag hade varit lysande om det varit en metafor för en dag då man skulle ”städa undan” gammalt mög. Men nu är det bara en dag då vi ska uppmärksamma en degklump. Förvisso levande, men ändå, bara en degklump.

Men egentligen är det väl faktiskt så att så att surdegens dag till viss del infinner sig redan idag, på den internationella kvinnodagen. För hur ska man annars förklara att de fortfarande än idag år 2014 är sådan skillnad på hur män och kvinnor blir behandlade. Vi ha vetat om detta i decennier och ändå har vi ännu inte ordnat till det. Här kan vi verkligen tala om SURDEG.

På område efter område förekommer diskriminering på grund av kön. Alltid (OK 99,99% av gångerna till förmån för sådana som jag  – vi män) Listan skulle kunna göras hur lång som helst och det kommer den att göras på många andra håll under den här dagen så jag nöjer mig med ett enda exempel.

Jag har en vän som är chef i en stor organisation. Min vän är välutbildad, påläst, många gånger drivande, hyfsat prestigefri, nyfiken, resultatinriktad och omtyckt, både av kunder, medarbetare och andra chefskollegor.

Jag har andra vänner som också är chefer i samma organisation. Flera av min väns förtjänster stämmer in på många av dem också. På en av dem stämmer nästan alla egenskaperna som min vän har in. De är ur många aspekter olika, men sett till duglighet och prestation är de nästan lika som bär. Förutom en enda sak. Min ena vän är kvinna, min andra man. En olikhet som också syns i lönekuvertet. För varje 100-lapp hon får i sitt lönekuvert får hennes manlige kollega drygt 130 kronor.

Att vi ännu idag ger oss rätten att mer än 100 år sedan den internationella Kvinnodagen instiftades fortfarande arvodera efter kön är väl en surdeg om något.

Vad vi gör idag den 8 mars kommer nog föga att ändra på det. Men det vi gör och hur vi agerar de övriga 364 dagarna om året kommer att kunna göra all skillnad. 

#blogg100 
#Blogg100 är en utmaning som går ut på att blogga varje dag, 100 dagar i rad.
Här kan du läsa mer om utmaningen