7 februari, 2021

7FEB.21

Av JanneHbom

Mitt i andra vågen pratas det om tredje vågen. Tro mig därefter kommer den fjärde vågen. Det är just det som är grejen med vågor. De bara kommer, en efter en. De tar aldrig slut. Det tar aldrig slut.

På tal om vågor. Det heter gäss, inte gåsar. Det heter smörgåsar inte smörgäss. Ån är full av gäss och svanar. Till helgen ökade fallrättsinnehavarna vattenflödet, trots att vi lät dammsugaren stå tyst i ett hörn. Eller dammsugarna – vi har två i huset – en per våning. Självklart olika märken och olika modeller. Det blir liksom mer sport att hitta dammsugarpåsar då.

Björktrasten verkar äga runt vårt fågelmatställe i trädgården. Kämpar hårt med att trycka i sig polska äpplen samtidigt som den försöker hålla konkurrenterna på vinglängds avstånd. Kämpar. Äter. Till skillnad från sommaren då den äger HELA trädgården. Jagar hundarna, blir jagad. Ändrar strategi går upp på höjd och börjar bomba. Fågelskitsbomber. Stora, vita blaffor som fräter tyg och bleker trä. Hyfsad träffsäkerhet dessutom. Med tanke på alla vinterns äpplen kan man nästan hävda att bomberna är polsktillverkade. Vilka grannar alltså. De är nog som Oxenstierna hävdade: ”Först är allmänt veterligt, att alla våra grannar äre våre fiender.”

Springer en del – kalluften är inte att leka med för en som inte kunnat andas genom näsan sedan den där kvällen i Kungsträdgården. Men det går, man får anpassa hastigheten för att hålla nere flåset en smula. Det kan jag leva med. Värre är att det på grund av snömängden (en så kallad vinterälskare hade väl valt att skriva tack vare här istället) men som sagt, på grund av snömängden inte går att springa runt utan att man får springa fram och tillbaka. Det är något tärande i det. När man springer runt har löpandet en mening. Fram och tillbaka känns meningslöst. Jag vet det är larvigt, men en realitet. Äventyraren dör i mig. Det blir inte någon upptäcktsfärd. Lite som att kliva på tunnelbanan i Ropsten för att åka tricken till ändstationen i andra änden – Norsborg – för att sedan vända och direkt åka tillbaka till Ropsten. Till vilken nytta?

Tunnelbana förresten – en hel del går ju över jord. Alltså inte i tunnlar. Lite som att det heter föryngringsyta när man döda alla träd på en plats. Ord behöver inte alltid betyda det man tror de betyder. Som till exempel just nu – vintervärme betyder bara att idag var det ”bara” minus sex inte minus arton. Alltid något.