7 februari, 2022

5FEB.2022

Av JanneHbom

Vinter-OS i Peking. Sug på det. Vinster och Kina i samma mening. Inte mina två främsta favoriter. På tal om Peking. Braskande rubriker i bladen att Norrköping FÖRLORADE kampen om batterifabriken. Visst, göteborgsbaserade Volvo väljer att lägga fabriken i – wait for it – Göteborg. Visst, Norrköping förlorade men de var ju åtminstone med i matchen… Heja Norrköping!

Ikväll Mello – med låttitlar som ”Bananas” och ”Hallabaloo” kommer det säkert ske storverk där hemma hos Ledin, eller var det nu var det hela skulle gå av stapeln.

Den 9:e hävs alla restriktioner, den dagen kör jag (förhoppningsvis) min sista föreläsning på distans på lång tid. Men osvuret är väl bäst. Nu börjar däremot tidningarna fyllas med alla smarta som nu tittat i facit och nu vet precis hur man skulle hanterat pandemin. De efterkloka VET alltid BÄST. Corren fyller sidor med vittnesmål från flera anti-vaxxare som blivit SÅ jagade… jag undrar hur barnen i Jemen har det idag?

Läste att i Östergötland piskar grönsiskan talgoxen som Sveriges vanligaste fågel vid vinterns fågelbord. Jag har en egen teori varför. Här i Östergötland finns ett starkt medievant bestånd av grönsiskor som helt sonika har bestämt sig för att knipa förstaplatsen vid årets vinterfågelräkning. Ni vet, ungefär som hästsverige mobiliserade sig ett antal år i rad för att ridporten skulle vinna Jerringpriset. Så när räkningen av pippis drog igång drog samma stora flock siskor från fågelbord till fågelbord för att räknas och åter räknas. Smart. Men så år också fåglar supersmarta.

Ta bara de kråkor som lärts upp att plocka cigarettfimpar, droppa de i en burk och sedan belönas för sitt slit. Smart! Eller i varje fall smartare än de som kastar fimparna.

Men bland alla fåglar är nog havsörnsparet som jag ser mer eller mindre dagligen favoritfåglarna just nu… eller strömstaren som vinterbadar i forsen… eller gräsänderna som slagit läger i viken vid vår badbrygga… eller den mindre hackspetten som telegraferar friskt från en av de få elstolpar som finns kvar här i Linnefors … eller korparna… eller…

Påtår!