15 januari, 2019

Zinkallergi

Av JanneHbom

Jag har en fäbless för växelbruk och för mångsysslare. Så låt mig presentera Stanislaw Wyspianski, en polsk dito född den 15 januari 1869 i Krakow.

Stanislaw var dramatiker, poet, arkitekt och dessutom en skicklig möbelsnickare. Dessutom, inte minst, konstnär. Hans far var bildhuggare och skulptör och Stanislaw studerade först vid Krakows universitet och samtidigt i Matejkos målarskola. Därefter följde studier i Paris i det medeltida klostermåleriet. Han införde en helt ny stilinrikting i den polska målarkonsten. Under sin tid i Paris visade det sig att han var allergisk mot zink. Vilket öde! Färgen zinkvit är för en målande konstnär i olja vad rörtången är för en rörmokare. Stanislaw började då allt mer måla med pastell. Och där bland pastellfärgerna växer det fram ett spännande konstnärskap med ett för tiden helt nytt uttryckssätt.

När jag betraktar en del bilder kan jag inte låta bli att känna att vår svenske Carl Larsson finns i rummet. Som till exempel i självporträttet från 1902.

Ett gott exempel på hans skicklighet med pastellkritorna är ”Capsheaves” från 1889. En suggestivt uppbyggd bild från Planty-parken i Krakow. Idén till bilden fick kanske Stanislaw när han gick igenom parken tillsammans med några vänner. En av vännerna återberättar det så här:

”I remember when once, as we were walking across Planty with Wyspiański a group of rosebushes we saw opposite the wall of the so-called Saint Michael. It was very early spring […] and roses were still wrapped in the winter straw cover. ‘Look over there, they are dancing, they are clearly dancing‘, Wyspiański said. Soon afterwards, he painted that group of bushes in straw wraps, engaged in an almost human lantern-lit dance amongst the park’s chestnut trees.”

Jag borde egentligen också nämna Stanislaw Wyspianski’s murala, kyrkliga glasmålningar men det har andra gjort så bra. De anses ju vara några av hans absolut centrala verk, men nu har jag i varje fall nämnt dem.

Stanislaw Wyspianski blev en av sin tids främsta konstnärer, inte bara i Polen utan i hela Europa.

”Capsheaves” från 1889 finns att beskåda på Nationalmuseum i Warszawa, Polen.

#enbildkonstnärperdaghållerdoktornborta #konst #konstpaus