14 januari, 2019

Varandras inspiratörer

Av JanneHbom

Lite slarvigt skulle man kunna säga att för många är Berthe Morisot mest känd som kvinnan med en bukett violer i Èdouard Manet’s oljemålning från 1872, men det är dumt att vara slarvig.

Berthe Morisot föddes den 14 januari 1841 i Bourges, mitt i Frankrike. Hon kom att bli kanske den mest framstående kvinnliga impressionisten. År 1874 organiserade Berthe Morisot’s vän, Èdouard Manet, en utställning i den beryktade fotografen Félix Nadars fotostudio i Paris. Förutom verk av Monet och Morisot, visades också tavlor av Paul Cézanne, Edgar Degas och Camille Pissarro, för att nämna några. Med andra ord i stort sett större delen av den impressionistiska kretsen visades för första gången upp i det som just kom att kallas Den första impressionistiska utställningen. And the rest i history.

Impressionismen kom därefter att dominera måleriet i Europa. Med skissartad, kraftig penselföring och med användande av komplementfärger visade man på hur kan kunde skapa bildernas ljus- och skuggspel på ett helt nytt sätt.

Berthe Morisot’s målning Vaggan visades där på den första impressionistutställningen 1874. Motivet utgörs av Morisot’s egen syster tillsammans med sitt barn. Tavlan väckte stor uppmärksamhet på utställningen. Och det kan man förstå. Den är skissartad men på ett genialiskt sätt känns den ändå så genomarbetad och genomtänkt. Morisot är redan vid 31 års ålder en driven konstnär och hennes kommande målningar kommer att få ännu mera av impressionismens uttryck i sig. Allt sedan Èdouard Manet och Berthe Morisot mötts för första gången på Louvren 1868 blev de bägge stora inspirationskällor för varandras måleri. En dubbelriktad kreativitet som kanske allt för sällan nämns.

Berthe Morisot dog 1895 i sviterna av en lunginflammation.

Alldeles vid Seine i Paris, inrymt i en gammal järnvägsstation ligger Musée d’Orsay. Där finns Vaggan” att beskåda. Där hänger också Berthe Morisot med en bukett violer av Èdouard Manet.

#enbildkonstnärperdaghållerdoktornborta #konst #konstpaus