15 mars, 2016

Ville, Valle och Viktor i USA

Av JanneHbom

villevalleviktor_1000x450

Nu återstår bara lite kvällsarbete efter en fullmatad dag. Där borta i USA verkar allt just nu handla om Rubio, Cruz eller Trump. Jag vet egentligen inte varför men den trion för mig utsökt att tänka på en trio från min egen uppväxt. Ville, Valle och Viktor. De två hemlösa artisterna Ville och Valle med den levande dockan Viktor. Ville spelades av Jörgen Lantz som långt senare erhöll kultstatus som Björne i Björnes magasin. Och Anders Linder som Valle, mångsidige Anders Linder som är Kapten Zoom och med uttrycket ”Galaxer i min braxer” för evigt skrivit in sig i listan över svenska hjältar. Jag vill minnas att det var just i Ville, Valle och Viktor som jag för första gången hörde uttrycket ”Fet direktör, folket dör” men jag kan ha fel.

Märkligt egentligen att dessa produkter av det starkt vänstervridna teve-utbudet på 70-talet dyker upp i mina tankar när tre minst sagt konservativa presidentkandidater ska göra upp. Om man nu kan kalla Trump för konservativ. Galen visst, men konservativ? Jag får nog göra som Ville, Valle och Viktor, tre vagabonder, gjorde när de behövde vägledning – jag får helt enkelt läsa på i boken ”Farfars praktiska råd”.