14 mars, 2016

Jag är en äcklig liten råtta

Av JanneHbom

jersildsromaner_1000x450

I dag fyller P.C. Jersild 81 år. Jag hoppas att du har läst honom. Om inte, har du en hel del att upptäcka. Hans författarskap omfattar säkert ett 40-tal titlar. Jag har inte själv läst allt men en hel del. Babels Hus, En levande själ och Efter floden är tre av hans romantitlar som då och då i någon mening gör sig påminda i min tankevärld. Den femtonde frälsaren kommer jag ihåg att jag faktiskt la ifrån mig vid första försöket till läsning för att sedan när jag återupptäckte den – sträckläste den. Jag tror att självaste Dan Brown måste ha läst den och blivit inspirerad.

Rubriken ovan kommer från en annan roman som Jersild skrev 1976, Barnens Ö. Jag var 13-14 år när jag slukade den boken. Det var huvudpersonen Reine som tvingades till att säga ”Jag är en äcklig liten råtta” för att få 50 kronor. Någon sa förresten härförleden att Kay Pollaks filmatisering av boken (som för övrigt är mycket sevärd) är totaltförbjuden down under av den australiska filmcensuren på grund av pedofiliska inslag. Tiderna förändras.

P.C. eller rättare sagt Per Christian – grattis på din dag.