26 mars, 2014

Vill du ha rätt eller vill du vara lycklig?

Av JanneHbom

[LINNEFORS 2014-03-26] (26 av 100) Vill du ha rätt eller vill du vara lycklig? En gammal god sanning är att det finns inga vinnare i en dispyt. När jag var ung och vacker, ja ni förstår, det var för rätt länge sedan. Det var en tid då det viktigaste var att alltid ha rätt, till vilket pris som helst och jag fick rätt många gånger också. Det har jag säkert både förlorat vänner på och fått nya fiender av. Sedan rätt många år inser jag nog ändå att det viktigaste inte är att vinna varje slag, utan att vinna freden…

Det är nog snarare så att jag valt att vilja vara lycklig istället för att alltid ha rätt. Någon skulle kanske säga att jag blivit lite tröttare med stigande ålder – kanske, kanske inte. EN möjlig förklaring skulle också kunna vara att ett visst mått av mognad har stött till under åren. Jag tror i varje fall inte att åldern i sig är en anledning. Beträffande ålder och åldrande finns det mycket att säga men en av de stora komiska giganterna, Groucho Marx, han med den påmålade mustaschen och cigarren i högsta hugg i bröderna Marx, har nog givit ett av de mest ljusa svaren på frågan om vad som var mest märkbart med att bli gammal och han svarade på sitt självklara sätt att det var att han numera bara orkade jaga tjejer i nerförsbacke.

Om vi nu bestämmer oss för att vara lyckliga istället för att alltid ha rätt. Nästa steg borde vara att  bygga broar till andra människor. Att prata med varandra istället för om varandra. När jag arbetar med förändringar i företag och organisationer försöker jag tidigt få till en sväng till fikarummen. Det är där runt de olika fikaborden som mycket av företagskulturen visar sig. Vad pratar man om? Hur pratar man?

När jag besöker ett företag eller organisation där kreativiteten är hög märks direkt runt fikabordet. I hur man tilltalar varandra, hur man lyssnar på varandra och i valet av samtalsämnen. Precis på samma sätt tycker jag också man märker när passivitet är mer legio än kreativitet. Ibland blir det rena rama gamla kafferepet där man nästan har utvecklat en konstart att tala förklenande om dem som inte är närvarande i rummet. Nedbrytande, olustigt och smått och alltid hinder för utveckling och framgång. Hur är det hos er?

#blogg100
#Blogg100 är en utmaning som går ut på att blogga varje dag, 100 dagar i rad.
Här kan du läsa mer om utmaningen