10 maj, 2015

Vilken manssyn?

Av JanneHbom

manstyper_1000x450

Jag läste i gårdagens Corren, (som tyvärr missade min brevlåda men som löste sig genom att en vän lämnade över sin använda) att en vän av ordning, förvisso namngiven, hade förfasat sig över bland annat min, Jacobs och Jockes syn på andra män när vi lämnat lästips till män som INTE läser. Bland annat citerades rysligheter i texten som till exempel ”En riktig försäljningssuccé,…”
Till saken hör att kulturredaktör Åsa på Corren inspirerades till en snabbt påkommen artikel om mäns läsande, eller brist på läsande, utifrån en diskussion vi hade i Correns bokcirkel. Hon drog iväg ett mejl med rubriken ” boktips från er – brådis!” till oss tre män som ingår i cirkeln och bad om ett snabbt, rent av mycket snabbt svar på boktips för män som INTE läser. Mitt svar löd så här i sin helhet:

Hej Åsa,
Kul idé. Gillar egentligen inta att dela in i fack, men här gör jag det ändå:

FÖR DEN SPORTIGE MANNENVad jag pratar om när jag pratar om löpning av Maruki Murakami. En bok som alla som tränar eller framför allt löptränar kommer att ha kvar i skallen länge efter att de läst sista sidan.

FÖR ROCKARENKyssen av Ulf Lundell. En spännande, välskriven och skön bok av mannen, myten, och legenden Lundell.

FÖR IT-SNUBBENSteve Jobs – en biografi av Walter Isaacson. En berättelse om en av vår tids märkligaste människor som förändrade våra liv och vår värld gång på gång.

FÖR SPÄNNINGSSÖKARENDjävulens alternativ av Frederick Forsyth. Lättläst men bra spänning från första sidan.

FÖR ”DET VAR BÄTTRE FÖRR”-GUBBENKungens sista skärv eller Den stora smällen i Riksens bank av Björn Holm. Mustig, humoristiskt och inte minst spännande historisk roman från 1700-talets Stockholm.

Nått sånt kanske J

För övrigt – det var inte bättre förr.

Med bästa hälsningar

Jan Holmbom

Konstigare än så var det nog inte. Man ska nog inte dra allt för stora genusväxlar på det. Utan snarare se det som det är. Några snabba tips på böcker som jag tänker borde kunna locka till ännu mer läsning. Varför inte då vidare med någon av de utmärkta böcker som vän av ordning anger som bra böcker att läsa. Egenmäktigt förfarande av Lena Andersson eller självaste Doktor Glas av Hjalmar Söderberg. Bägge riktiga försäljningssuccéer!

___

I Correns Bokblogg ingår Joachim Törnfeldt, Jakob Carlander (cirkelledare),  Karin Ederö,  Anna Tjäder,  Birgitta Elwing, Christel Aurelius och Jan Holmbom.

Vi träffas en gång i månaden. På Correns Bokblogg fortsätter vi diskussionen med varandra och alla övriga som vill vara med.

I vår läser viGertrud Hellbrands ”Veterinären” (februari),Sjöwaöö/Wahlöös ”Roseanna”(mars), Jeanette Wintersons ”Skymningsporten” (april) och Chinua Achebes ”Allt går sönder” (maj).