24 maj, 2016

Världens mysterier

Av JanneHbom

sergelstorg_1000x450

Har ni tänkt på att världen är full av mysterier som inte låter sig förklaras. Att det gula i ägget inte blandar sig med det vita. Att en man med så mycket pengar att han snart köpt sig till ett presidentämbete ändå nöjer sig med en tredje klassens toupé för att inte tala om hur rondellkörning ska gå till.

Det kanske är så att vi människor behöver våra mysterier. Allt ska inte gå att förklara. Det är det där oförklarliga som kanske rent av driver oss. Det finns ju de som hävdar att det till och med fanns en man, eller så, som till och med gick på vattnet, trots att det då inte var i fruset tillstånd. Det finns förvisso de som hävdar att han aldrig skulle kunna göra det igen om han mot förmodan skulle återvända, av den enkla anledningen att han numera har hål i fötterna efter vår behandling.

Förr var kaffeförpackningar runda. Nu är de fyrkantiga. Varför då? Ytterligare ett av alla dessa mysterier. Varför säger vi att bollen är rund, när den för miljontals andra faktiskt är oval, eller rent av till viss del äggformad.

Varför behåller vi vår plats i kön även när vi avancerar? Hur kan 1700-talets mest talangfulle skulptör begåvats med en så ful plats som Sergels torg? Platsen borde direkt och nu döpas om till Albert Lilienbergs plan, efter mannen som redan 1928 med sin generalplan delade ut dödsstöten för hela området. Ständigt alla dessa mysterier.

Eller det senaste modeordet bland kollektivtrafikbyråkrater – NÄRTRAFIK – som egentligen bara betyder att något måste vi hitta på nu när vi lägger ned vanlig kollektivtrafik. Och i storstadens parker står trädkramarna och omfamnar lönnar och lindar och skaldar att vi måste rädda världen genom att åka kollektivt. Men det är klart, för storstadsbon är kollektivtrafiken alltid nära, med turtäthet som kan mätas i sekunder är det ett mysterium för dem att vi på landsbygden aldrig är nöjda. De är ju nöjda.