27 maj, 2017

Vaknar och världen är kvar

Av JanneHbom


Läser ännu en text om Tommy Berggrens memoarer. Gäspar. Karln känns lite som Naken-Janne. Ni vet han som blev känd i såpan Farmen för att han gick omkring naken. En del gör allt för att synas. En gång i tiden såg jag Tommy Berggren på teve. I En far – Strindbergs Fadren iscensatt i en teve-produktion. Han var bra, riktigt bra, men inte alls lika bra som Keve Hjelm i samma roll på Stadsteatern.

I veckan kommer Ernst Brunners biografi om den kontroversielle vetenskapsmannen, bibeltolkaren, teosofen Emanuel Swedenborg. Den ska jag läsa. Få kan mäta sig i Brunners förmåga att måla upp 1700-talets Stockholm. I den lysande läsupplevelsen Fukta din aska kände jag stanken, lukterna och doften av Bellmans Stockholm redan efter ett par sidors läsning. Ernst Brunner skulle jag verkligen vilja ha som gäst på årets bok- och berättarmässa i Linköping.

Sparbanken i Åtvidaberg har gömt femtio cyklar runt om i kommunen för att fira att man fyller 150 år. Hittar man en låst cykel ska man släpa eller på annat sätt transportera den till bankkontoret och få både cykelnyckel och cykeln. Åtvid är just i dag med andra ord ett veritabelt Mekka för cykeltjuvar. Ingen kommer lyfta på ögonbrynen om man ser någon släpandes på en låst cykel.

Det får mig osökt att tänka på en av nollningarna på KTH i Stockholm. En kvartett hade under ordnade former köpt en parkbänk av Stockholms stads parkförvaltning. Glada i hågen spatserade de genom staden bärandes på den nyinköpta bänken. Ideligen stoppades de av polispatruller. Förmodligen ditkallade av bekymrade medborgare som upplevde det hela som försök till stöld, eller rent av fullbordad stöld. Kvartetten uppvisar gång på gång giltiga kvitton och får givetvis fortsätta sitt bärande uppdrag.

Till slut tröttnar Polisens sambandscentral på att hantera alla inrapporteringar och går ut i ett allmänt anrop till samtliga poliser i tjänst att: ”Om man ser fyra studenter bärandes omkring på en av stadens parkbänkar är det helt i laga ordning och polismakten behöver inte ingripa”.

Det blir startskottet för historiens mest omfattande parkbänksstöld. För samtidigt vid en polisradio på Kungliga Tekniska Högskolan överhörs meddelandet och därifrån utgår nu order till studenter strategiskt utplacerade över hela staden att i grupper om fyra tillgripa närmaste parkbänk…