1 februari, 2019

Uppdelade landskap

Av JanneHbom

De borde räcka med en landskapsmålare per familj, men i familjen Achenbach var de två. Oswald och hans åtta år äldre bror, Andreas.

De anses, var och en för sig, tillhöra 1800-talets viktigaste konstnärer i den genrén. Samtiden benämnde dem som A och O inom landskapsmålningen.

Oswald föddes i Düsseldorf 1827 och han började studera vid konstakademien redan vid 8 års ålder. Från allra första penseldraget fick Oswald leva med att jämföras med sin äldre bror. Men bröderna besatt en viss grad av affärsmässighet så för att undvika att konkurrera allt för mycket på konstmarknaden delade de helt sonika upp motiven utifrån geografi. Andreas målade nordeuropeiska scener medan Oswald specialiserade sig på sydeuropeiska landskap.

Oswald Achenbachs favoritämnen var de italienska scenerierna, särskilt Vesuvius och området kring Neapel, som han dessutom ofta avbildade på natten.

Ett exempel på detta är Festival in Naples” (Fyrverkeri i Neapel) målad 1875 där konstnären är en tyst observatör av en nattlig scen från just Neapel som han försöker fånga genom att koncentrera sig på färg och ljusets effekter och skugga. Jag tycker har gör det enastående bra. Det skimrar både i de ljusa och i de mörka partierna. Fyrverkeriet är i centrum och dess reflexer i vattnet är sannerligen glimrande. Den ljusnande himlen bakom klippan bådar om en ny dag, men först nattens fest.

Just det där med himlar är väl det sakrament som förenar världens alla landskapsmålare. Det är förvisso få som kan mäta sig med romantikens mest berömda landskapsmålare Caspar David Friedrich’s fulländade skyar men Oswald Achenbach kommer ibland riktigt nära.

Oswald Achenbach var minst sagt produktiv. När han dog den 1 februari 1905, dagen innan sin 78-årsdag efterlämnade han mer än 2.000 målningar.

Festival i Naples en olja på duk finns att beskåda på Eremitaget i S:t Petersburg, Ryssland (rum 346).

#enbildkonstnärperdaghållerdoktornborta #konst #konstpaus