30 september, 2013

Tvättrådsmärkta föreläsningar

Av JanneHbom

[LINNEFORS 2013-09-24] Vi lever i märkningarnas tidsålder. Allt vi köper, tjänster likväl som produkter, kan ha märkning. Bör ha märkning. Ska ha märkning. Vi blir tryggare, mår bättre och dövar eventuella dåliga samveten om vi gör märkta inköp. Svanenmärkt, kravodlat eller fairtradat. Falkar och nyckelhål. R-företagare och ISO-certifierade. Det är säkert bra också. Varje märkning förpliktar. Det borde vara så.

Men jag då som föreläsare, hur ska jag märka mig? Det är klart – den bästa märkningen får jag av de som lyssnar och deltar. Och de gånger när jag dessutom får ett mail, ett telefonsamtal eller till och med en direkt återkoppling på plats och ställe där människor inte bara artigt tackar utan också menar, att de bär med sig saker från vårt möte som kommer att innebära skillnad för dem. Det gör mig alldeles varm och stolt. Varm för att folk delar med sig av sig själva. Stolt över att jag har fyllt någon med en dos energi.

Ibland, inte alls lika ofta, men ibland, blir jag kontaktad långt senare när det gått en tid. Den återkopplingen blir djupare och mera genomgående. Många gånger en berättelse från verkligheten om vad som hände när man började använda de verktyg som jag berättat och tipsat om. När pratet blev verkstad på hemmaplan. De berättelserna ger mig rejält med energi och glädje att det räcker och blir över i långa tider. Men det är ju ändå ingen märkning 🙂

Utan märkning blir det lite som att köpa grisen i säcken. Nu är jag ju grisen i den här säcken och jag tänkte en gång för alla råda bot på det genom att märka mig. Närmare bestämt – tvättrådsmärka mig – som föreläsare.

Tvättrådsmärkt Jan Holmbom

  Tre prickar på strykjärnet.
Det varmaste du kan få får
karakterisera hetta,
intensitet och värme.
  50 eller egentligen 50+ Här är det ålder före skönhet som gäller. Erfarenhet med toppar och dalar. Med framgångar och kriser delar jag gärna med mig och använder mig själv som exempel för både segrar och tillkortakommanden.
  Hands-on.
Konkreta tips,
råd och verktyg
till mina åhörare.
  Att tänka utanför boxen.
Eller tänka annorlunda
i boxen.
Hur botar man hemmablindhet?
  Smile – glädjen och humorn
är ett fantastiskt verktyg om
man vill göra skillnad och är en
viktig del av mig som föreläsare.
  En del kallar det engagemang.
Jag kallar det passion.
Men p:et står egentligen för att vilja och våga
vara personligt professionell.
  Kommunikation
och interaktion.
Det ska vara svårt att vara passiv åhörare
på mina föreläsningar.
  O finns både i Roa och Oroa.
Att våga ifrågasätta och vända upp och ner på gamla ”sanningar”
är en utmaning för oss alla.
Orädd och livrädd har jag gjort upp med Jante-lagen. Kan jag så kan du!