6 februari, 2018

Tripp, trapp, Tull!

Av JanneHbom
Nu går Moderaterna fram med ett förslag som innebär att Tullen måste få befogenheter att stoppa utförsel av stöldgods. Förlåt? Tullen kan alltså inte i dag stoppa utförsel av misstänkt stöldgods ur landet? Än en gång rodnar jag över den blåögdhet som verkar vara en väl utvecklad folksjukdom i Sverige.
Tydligen är det EU:s principer om fri rörlighet som gör att internationella ligor kan föra ut stöldgods framför näsan på tullen utan att de kan ingripa. Nu är hela jag signalröd.
 
I dag uppskattas dessutom de utländska kriminella ligorna stå för ungefär hälften av alla bostadsinbrott i Sverige. Hälften! Och den är rena rama barnleken. Endast 4 procent av alla bostadsinbrott klaras överhuvudtaget upp i Sverige. Däremot är det närmare 100 procent av alla brottsoffer som upplever inbrotten som både allvarliga och skrämmande. Bara vetskapen om att någon har rotat runt i ens privata tillhörigheter är plågsamma och kan vara ångestdrivande.
 
Missförstå mig rätt. Jag är i grunden en stark förespråkare för fri rörlighet av både produkter och tjänster, men när utländska, eller för den delen inhemska, kriminella stöldligor utnyttjar systemen, måste systemen slå tillbaka, med kraft.
 
Men vänta, jag kanske bara är blåögd…