15 maj, 2014

Topp 5 presenterna till Mors Dag

Av JanneHbom

morsor_600

[LINNEFORS 2014-05-15] Mors Dag infaller alltid den sista söndagen i Maj. Så om en dryg vecka söndagen den 25 Maj är det dags igen. Råder det idétorka på presentfronten? Var lugn här hittar du listan över de 5 ultimata Mors Dags-presenterna.

I Sverige firades Mors Dag för första gången år 1919. Företeelsen kom från USA och i Sverige togs initiativet till att fira Mos Dag av författaren och folkbildaren Cecilia Bååth-Holmberg. En präktig folkuppfostrande kvinna som också instiftade Svenska riksförbundet för sedlig kultur. Idag upplevs kanske Mors Dag mera som ytterligare ett sätt för handeln att öka sin försäljning. Men tanken från början var att hedra modern och då kan vi plötsligt hitta referenser ända tillbaka till Antiken och en högtid som ägnade sig åt modersdyrkan. Men på ett sunt sätt, inte det sätt som Kung Oidipus ägnade sig åt. Med andra ord sunt Mors Dags-firande med presenter. Så, som sagt, var lugn.  Ge bara din mamma någon av följande presenter så kommer du vara favoritsonen eller dottern åtminstone ett år framåt.

  1. TID – Ge av din tid. Du är säkert en modern människa. Då är tid förmodligen din absolut största bristvara. Med kalendern digitaliserad och välfylld med möten på dagtid och utvecklande aktiviteter för dig och/eller dina barn under fritiden är ditt turnéschema säkerligen fullbokat det närmaste halvåret. Planera om och sätt av en hel dag med din mor och passa på att fylla dagen med minnen. Det kommer ge dig en energikick som inte ens ett helt flak med den röda tjuren eller annat sockerdricka någonsin kan ge dig. För att inte tala om vad det kommer att betyda för din mor.
  2. EN KRÄMFÄRGAD ITALIENSK SPORTBIL – Jag vet, det är inte helt gratis. Men smakar det så kostar det. Och ren njutning är alltid ren njutning. De allra flesta mödrar gör sig dessutom väldigt bra bakom ratten på en italiensk sportbil. Och handen på hjärtat. Hon har ju lyckats att hantera dig ett helt liv så visst borde hon vara värd denna gratifikation. Idag finns det många intressanta finansieringsalternativ på marknaden så det borde inte vara helt omöjlig att lösa.
  3. ETT DRAGSPEL – Vem vill inte ha ett dragspel? Alla vill ha ett dragspel. Men det finns få instrument om knappt något som är svårare att traktera än ett dragspel. Det kräver en enorm koordinationsförmåga och simultankapacitet som utesluter halva människosläktet. Lika lyckat som det är att ge ett dragspel i Mors Dags-present lika misslyckat vore det att ge det som present en Fars Dag. Men din mor skulle med sin förmåga och sin kapacitet snabbt bli en virtuos. Och finns det något ljuvligare än att vakna till Viggen på ett femradigt knappspel.
  4. EN FIKASTUND MED PEKKA HEINO – Alla morsor gillar Pekka Heino. Hans leende är förmodligen en bidragande orsak till att glaciärerna smälter i förtid. I hans sällskap är alla stjärnor och sedda. Att ha fikat med Heino smäller garanterat högre än att ha gullat med sessan på Haga eller räddat en regnskog. Skulle din mamma av någon helt oförklarlig anledning inte gå i gång på det så skicka presenten till mig. Jag fikar mer än gärna med Pekka.
  5. EN RÖST I EU-VALET – Samma dag som det är Mors Dag är det också val till Europaparlamentet. Ta en blank röstsedel och skriv dit din mors fullständiga namn. Det är en härlig, och ovanlig känsla att försöka rösta in en ledamot till Bryssel som du har fullständigt förtroende för. När rösträkningen sedan är genomförd begär du ut utdrag ur Valmydighetens register med din mors namn och överlämnar till din mamma. Det yttersta beviset på uppskattning. Om hon kommer in får väl ses som en extra bonus.

Blogg100 
#Blogg100 är en utmaning som går ut på att blogga varje dag, 100 dagar i rad.
Här kan du läsa mer om utmaningen Det här var blogginlägg 76 av 100.